Žar ‘tica još uvek čeka popravku

VIDEO K9: Spomenik Žar 'tica u Novom Sadu svake godine povodom godišnjice Oluje i Bljesak je mesto sastajališta svih učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, ali i svih onih koji su kroz ove sukobe prošli i izgubili svoje najmilije. Međutim, spomenik u Novom Sadu već godinama je devastiran, uprkos brojnim apelima ratnih veterana o potrebi renoviranja.

0
447

Spomenik Žar ‘tica postavljen je pre 20 godina, delo je autora Nikole Simijanovića, a postavljen je na inicijativu porodica poginulih učesnika sukoba.

“Gradska vlast bi trebalo da vodi računa o njemu da ga ogradili ili da to na neki drugi način sredi. Mi smo tražili da se on obnovi, renovira, da se upišu imena poginulih ratnih veterana, ustvari palih boraca koji su učestvovali u tim ratovima iz jednog prostog razloga, što ti ljudi zaslužuju to od ove države, od ove zajednice, zato što je dosta gradova u Srbiji već pokrenulo takvu inicijativu. U zadnje vreme sve više se podižu takvi spomenici i, naravno, održavaju, pa mislimo da je grad Novi Sad zaslužio i u obavezi je da se takvim ljudim oduži i članovima porodice na takav način gde će renovirati taj spomenik, da imamo na jednom mestu da se dostojanstveno prisećamo žrtava koje su dali za ovu našu državu”, rekao je Željko Vukelić, predsednik Udruženja UOS na prostoru Ex-Yu.

Uprkos brojnim apelima od strane više udruženja ratnih veterana, grad je ostao bez odgovora, kaže Vukelić. Sada su se obratili gradu preko Komisije za predstavke i predloge i trenutno čekaju odgovor. Veterani podsećaju da su prethodne vlasti donele odluku o renoviranju ovog spomenika, ali da odluka još uvek nije sprovedena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.