Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

VIDEO K9: Zapošljavanje samo po sebi predstavlja veliki izazov. Međutim, osobama sa invaliditetom predstavlja neuporedivo veći problem nego ostalim građanima.

0
498

Poslovi koje osobe sa invaliditetom mogu da obavljaju zavise od samog stepena invaliditeta, a spektar poslova je širok.

Iako obučena i sposobna za rad, ova lica nailaze na brojne prepreke u potrazi za poslom.

“Dakle, oni se obrazuju posebnim profilima, završavaju školu i u skladu sa tim mogu da pronađu posao. Problemi postoje, dešava se da najčešće nađu prvo posao van svoje struke, ali to je negde nacionalna strategija koja treba da unapredi dalje zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, rekla je Bojana Magazin iz Cenra za podršku zapošljavanja OSI.

Prema podacima Ministarstva za rad, u Republici Srbiji ni jedna institucija ne raspolaže celovitim bazama podataka o osobama sa invaliditetom. Prema ranijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u evidenciji je oko 20.000 nezaposlenih.

Razlog težem zapošljavanju svakako jeste i diskriminacija. Iako Zakon reguliše pitanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom, poslodavci biraju alternativne načine kako bi izbegli zapošljavanje.

“Zakon profesionalne rehabilitacije od 2009. godine propisuje da na svakih 50 zaposlenih, mora biti zaposlena jedna osoba sa invaliditetom, a naš cilj i jeste da razvijemo svest kod poslodavaca, da se ne opredeljuju za alternativne načine ispunjenja ove obaveze, tj. uplaćivanja u budžetski fond ili izvršenja neke druge budžetske obaveze već da pruže priliku osobi sa invaliditetom da se zaposli”, navela je Magazin.

Postoje srpski poslodavci koji poštuju ovaj zakon, navodi Magazin, ali će Centar nastaviti da se trudi da probudi svest kod poslodavaca koji još uvek ovu obavezu izmiruju na neki drugi način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.