Zapošljavanje osoba sa invaliditetom – vera u društvo

VIDEO K9: Zapošljavanje je jedan od najvažnijih mehanizama za uključivanje osoba sa ivaliditetom u sve sfere društvenog života, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije, koji su u Novom Sadu organizovali okrugli sto, kako bi okupili sve zainteresovane srane koje u tom cilju mogu dati svoj doprinos.

1007

 Iako je inkluzija kod nas propisana zakonskim propisima, od Ustava do Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom, pitanje je koliko se ti zakoni zaista primenjuju.

Ni jedan poslodavac neće zaposliti radnika koji mu ne treba, a pitanje je društvene kulture šta je to što čini osobu sa invaliditetom drugačijim radnikom od bilo kog drugog.

“Pa sad, koliko smo kao društvo spremni da anuliramo te razlike između osoba sa invaliditetom i osoba bez invaliditetom, toliko će i njihovo zapošljavanje biti mnogo brojnije nego što trenutno jeste. Dakle, opet je to odgovor celokupnog društva koje je spremno ili nije spremno da se nosi sa tim temama”, rekla je Dejana Kuzmić, iz Unije poslodavaca  Srbije.

Inkluzivnom zapošljavanju prethodi inkluzivno obrazovanje u koje je Grad Novi Sad ulaže mnogo, kao i na pozitivnoj diskriminaciji prilikom zapošljavanja teže zapošljivih delova društvenih kategorija.

“U tom pravcu Grad novi Sad podržava one program ekoji se realizuju kroz Nacionalnu službu za zapošljavanje u vrednosti od 136 miliona dinara. To su razni programi otvaranja novih radnih mesta, samozapošljavanja, raznih obuka, radova koji su raznih programa, privremenih i povremenih poslova i tako dalje”, rekla je Ljiljana Koković, pomoćnica gradonačelnika Novog Sada.

Prema istraživanju čiji su radovi predočeni na ovom skupu, od 7 miliona građana Srbije, 10% njih živi sa invaliditetom, od kojih je radno sposobno od 215.000 do 300.000. Stopa zaposlenosti među njima je, međutim, svega 13%.

Simptomatično je i to što je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano svega oko 20.000 osoba sa invaliditetom, što ukazuje na potrebu da je potrebno raditi na tome da se oni motivišu, psihološki ojačaju i počnu da veruju u društvo.

 

“Jer, svaka osoba sa invaliditetom će prvenstveno ići za onim što nudi kakvu-takvu sigurnost, makar ta sigurnost bila toliko besmisleno mala. Ali ako vi ne verujete da imate mogućnost da nešto zaista postignete u životu, onda ćete se radije opredeliti za neku vrlo mizernu invalidsku penziju, nego što ćete tražiti zaposlenje koje, možda bude, poput javnih radova, tri meseca ili eventualno šest meseci, jer nemamo poverenja u poslodavce, nemamo poverenja u socijalni sistem, nemamo poverenja u sistem obrazovanja, saobraćaj i tako dalje”, istakla je psihološkinja Tatjana Stojšić-Petković. 

Situacija u našem društvo po ovom pitanju nije nimalo ružičasta, rekla je Stojšić-Petković i zaključila da su stoga važni ovakvi razgovori koji na jednom mestu okupljaju i osobe sa invaliditetom i poslodavce, jer problem nezaposlenosti neće biti rešen dok svi, kako je navela, ne počnu da govore istim jezikom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.