Započeli pregovori sa malinarima Vojvodine

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, sastali su se danas sa predstvanicima udruženja „Bačkopoljski malinari“, „Malina Ratkovi“ i predstavnicima lokalne samouprave opštine Odžaci.

0
548
Foto/ Pixabay

Prilikom radnog sastanka održanog u Pokrajinskoj vladi, Nedimović i Radojević su se složili da će putem zajedničkih mehanizama u kooperaciji na republičkom i pokrajinskom nivou iskoristiti sve raspoložive resurse kako bi pomogli jačanju uzgoja maline i olakšali distribuciju vojvođanskim malinaraima.

Predstavnici malinara tokom sastanka, pored postojanja loše medijske propagande u vezi sa vojvođanskom malinom , kao problem navode nedostatak saradnje sa vlasnicima gigantskih hladnjača koji su ranijih godina imali.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević, napomenuo je da je namera da se u narednom periodu zajednički razvije strategija razvoja malinarstva evidentna, te da u prilog tome govore i mere pokrajinskog sekreterijata u ovoj godini.

„Pokrajinski sekretarijat uveo je mere bespovratnih sredstava za nabavku protivgradne mreže za zaštitu od grada, gde smo prepoznali jagodičasto i bobičasto voće, što moram da napomenem nije bio slučaj do ove godine“, rekao je Radojević i napomenuo da je značajno povećan i iznos za opremanje hladnjača u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosio 35 milona dinara a sada iznosi 145 miliona dinara.

Ministar Nedomivoć, izrazio je razumevanje za specifičnosti problematike proizvodnje maline u Vojvodini u odnosu na proizvodnju u centralnoj Srbiji, i naglasio da postoji svest o kvalitetu maline koja se na teritoriji Vojvodine prizvodi po savremenim i kako je rekao „školskim“ standardima.

Radojević je osvrćući se na rezultate današnjeg sastanka rekao da se prva konstruktivna rešenja za trenutnu situaciju vojvođanskih malinara ogledaju u objedinjavanju proizvođača u zadruge ili asocijacije, čime bi imali mogućnost da iz budžetskih sredstva zajednički povuku veće iznose sredstava za izgradnju i opremanje hladnjača.

On je zaključio da će u narednom periodu zajednički, sa referentnim predstavnicima malinara u Vojvodini, koji su i danas prisustvovali sastanku, uskladiti mere i podržati ih i da je cena svakako nešto što je u ovom slučaju od ogromnog značaja. Shodno tome se očekuje da se cena maline u narednom periodu poveća a sve činnjenice na tržištu idu u prilog tome.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.