Zapadni Balkan bez šargarepe na štapu EU

VIDEO K9: Zemlje Zapadnog Balkana nemaju više perspektivu da u dogledno vreme postanu članice Evropske Unije, rekao je za Kanal 9 novinar austrijskog javnog servisa ORF Kristijan Veršic, koji je i dopisnik sa Balkana. On međutim smatra i da je konačna stabilizacija mira u Evropi bez uključenja Zapadnog Balkana u EU, nemoguća.

177

Na Balkanu je prisutna tendencija umanjivanja medijskih sloboda, a još gora situacija je na nivou regionalnih i lokalnih medija, ocenio je Veršic.

Nije tačno da u Srbiji ne postoji medijska sloboda, dodao je on, ali je loše to što je prisutna ogromna medijska polarizacija.

“To je nešto što je vrlo loše zato što nemate više tu zdravu sredinu koja stvara različite strane, ako ne računamo neki nedeljnik ili mesečnik. Sa druge strane, u Srbiji postoji nešto što je ovde specifično, a to je ta žuta štampa. I ta žuta štampa je, po mom mišljenju, najgora u celoj regiji, a njen efekat samo se smanji time što u Srbiji drastično pada čitanost sve te štampe”, kazao je Veršic.

Za razliku od Srbije, u Austriji su pravila igre na relaciji države i medija davno uspostavljena, a u toj zemlji ne postoji pojam takozvane državne televizije već javnog servisa. Medijska sloboda od političkih uticaja u Austriji je, kako je istakao, regulisana zakonima i Ustavom, a sudski sistem je mnogo efikasniji i brži u rešavanju sporova.

“Što je vrlo važno, to moram da naglasim, na Balkanu se stalno priča o medijskoj slobodi, ali niko ne priča i o medijskoj odgovornosti. I mediji i novinari imaju odgovornost. Takve psovke, realno, koje ja vidim u štampi ovde, ili u nekom emisijama, bile bi nemoguće u Austriji zato što bi nas tužili tako da više ne možemo da dišemo. Morate uvek da čujete i drugu stranu. Mi, pre svega kao javni servis, imamo obavezu za objektivnost, nepristrasnost”, smatra ovaj novinar.

 

Svaka vlast, u bilo kojoj zemlji, pokušava da utiče na medijsko izveštavanje i slobodu medija, ali je u uređenim zemljama položaj medija i status novinara zakonom regulisan, a medijske priče i afere o bilo kakvim nezakonitim radnjama državnih službenika i političara, za razliku od Balkana, dobijaju sudske epiloge.

Govoreći o rijaliti programima, jednoj od kontraveznih tema medijske slike na ovim prostorima, oni, kako je rekao, nisu strani ni pojedinim privatnim medijima u Austriji.

“Ali ja moram da kažem – svaka čast! Srbija je uspela da spusti rijaliti program na najniži nivo koji sam ja ikada video ovde na Balkanu. To je pranje mozga, apel na najniže instinkte, ja moram da kažem, to je stvarno užasno”, ocenio je Veršic.

Zemlje Zapadnog Balkana trenutno su u nezgodnoj situaciji, ocenio je Veršic, iz dva razloga. Prvo, zato što su Zapadni Balkan i EU izgubile dinamiku u procesu približavanja i realno, ova regija nema više perspektivu da u dogledno vreme postane članica Unije.

“To, naravno, vodi do toga što i politička elita nema više tako jasan interes kao ranije, da pravi reforme, da vodi borbu protiv korupcije i kriminala, za pravosuđe, zato što imate štapić, ali nemate više šargarepu. Osim toga, taj štapić može da pruži sada i Kina i neki drugi veliki investitori, arapske zemlje, koje vama daju kredite ili finansiraju infrastrukturne projekte, bez toga da morate da ispunite te politički nezgodne obaveze”, istakao je Veršic.

 

 

Sa druge strane, konačna stabilizacija mira u Evropi bez uključenja Zapadnog Balkana u EU je nemoguća, smatra on.

Međutim, uzimajući u obzir samo činjenicu da sve države na tom prostoru imaju bruto domaći proizvod kao jedna Slovačka, ova regija, zaključio je Veršic, kao da nije svesna u kakvoj se situaciji nalazi i bez EU.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.