Zapad Evrope suočen sa rekordnim vrućinama

Pariz, London i gradovi širom Evrope suočeni su danas sa rekordno visokim temperaturama u drugom toplotnom talasu koji je zahvatio kontinent, pre zahlađenja najavljenog za vikend.

94

Turisti se okupljaju oko fontana da se rashlade a vlasti i dobrovoljci pomažu starijim, bolesnim i beskućnicima, najteže pogodjenim vrućinama.

Vozovi su otkazani u Britaniji i Francuskoj, a francuske vlasti pozvale su putnike da ostanu kod kuće.

Jedan po jedan oboreni su rekordi visokih temperaturama širom Evrope. Pariz i okolina bi danas mogli da zabeleže do 42 stepena Celzijusa zbog dolaska vrućeg suvog vazduha iz severne Afrike.

London očekuje 39 stepeni, a delovi Nemačke, Belgije, Holandije, Luksemburga i Švajcarske bi mogli da imaju temperature preko 40 stepeni.

Danas je najnoviji u nizu nekoliko vrelih dana. Belgija i Nemačka juče su zabeležile istorijske maksimume po visini temperature.

U Belgiji, gde je juče zabeleženo 39,9 stepeni, što je bio istorijski rekord, danas je izmereno 40,2 stepena u Liježu, na istoku zemlje. To je novi istorijski rekord.

Nemačka je zabeležila juče 40,5 stepeni Celzijusa ali će taj rekord, kako se očekuje biti vrlo kratkog veka, pošto nacionalna meteorološka služba očekuje još više temperature danas.

U Londonu i Parizu vlasti i dobrovoljci delili su vodu i kremu za sunce beskućnicima i otvorili dnevne centre za njih da se odmore i istuširaju.

Delovi Francuske su pod upozorenjem za toplotu posle toplotnog talasa 2003. godine kada je umrlo gotovo 15.000 ljudi, posebno starijih. Od tada je vlada uvela sistem upozorenja na vrućinu označen bojama da upozori ljude kada se očekuje da će temperatura da poraste do opasnih nivoa.

Sistem upozorenja podignut je najviši crveni nivo prvi put za vreme prošlomesečnog toplotnog talasa kada je u Francuskoj zabeleženo 46 stepeni, najviša temperatura ikad registrovana. Danas je oko petina teritorije Francuske pod crvenim meteorološkim upozorenjem.

Kako su leta u Evropi obično blaga, malo domova ima klima uređaje, a oni nisu mnogo uobičajeni ni u bolnicama, prodavnicama i restoranima.

Ovaj toplotni talas je intenzivan, ali će biti kratak i očekuje se da će temperature već pasti sutra i u subotu.

Naučnici upozoravaju da će sa rastom emisija štetnih gasova koji zagrevaju planetu, biti više toplotnih talasa i oni će biti topliji, poput onih koji sve više pogadjaju SAD. Za sada je prerano da se zna da li je ovaj toplotni talas vezan za klimatske promene koje je proizveo čovek. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.