Zanatlije traže Zakon o zanatstvu

VIDEO K9: Srbija i dalje nema Zakon o zanatstvu i to je jedan od razloga što zanati gube na svom zančaju, nemaju kategrorizaciju niti zaštitu čime je sprečen njihov razvoj, kažu u Udruženju zanatlija Novog Sada.

0
17

Zakon o zanatstvu ne postoji u Srbiji, a neophodan je kako bi se sačuvali zanati koji sada postoje te stvorili preduslovi za budući razvoj. Udurženje zanatilja Novi Sad, kao i ostala zanatska udruženja bore se već duže vreme za donošenje ovog zakona, koji već uveliko postoji u drugim državama u regionu.

Ovim Zakonom bili bi stvoreni i preduslovi za formiranje Zanatske komore, rekao je Veljko Anđelić, sekretar Udruženja zanatlija Novog Sada, koja bi mogla da zaštiti zanatstvo, obrazuje zanatlije, ali i obezbedi poslovni moral koji se u poslednje vreme gubi na terenu, dodaje on. Tim zakonom bi se, kako je rekao, omogućila i analiza zanatstva.

Anđelić kaže da je pre svega potrebno definisati i sačuvati zanate u kojima zanatlije ispoljavaju svoje kreativne sposobnosti odnosno prave čitav proizvod u okviru svojih radionica, a takav se, prema njegovom mišljenu, upravo i uči u zanatskim radionicama, a ne u inidustriji. Ističe da stari zanat ne podrazumeva starog čoveka već i mladog koji tu može da pronađe perspektivu.

Više puta je bilo reči o donošenju Zakona o zanatstvu ali do toga još uvek nije došlo, kaže Anđelić. Stari zanati su regulisani Pravilnikom o starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a ovaj Pravilnik je star više od 50 godina. U njime su definisani stari zanati koji su odavno izumrli i nemaju nikakvu perspektivu, a ne postoje uslovi za regulisanje zanata koji sada postoje i koje bi bilo moguće pomoću Zakona unapređivati i razvijati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.