Zamena drvoreda na Detelinari

VIDEO K9: Zamena drvoreda Ulici Kornelija stankovića jedan je od brojnih projekata uređenja zelenih površina koje sprovodi Gradsko zelenilo, a radove finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

0
330

Zamena drvoreda u Ulici Kornelija Stankovića novim, jedan je od najvećih aktuelnih među 26 projekata Gradskog zelenila na ozelenjavanja grada i prigradskih naselja.

“Na Detelinari, reč je o ulici Kornelija Stankovića, gde se menja kompletan drvored. To je 60 stabala, koja su što bolesna, što dotrajala i umesto njih sadi se 66 stabala likvidambara, veliki broj sadnica ukrasnog šiblja i rekonstrukcija travnjaka”, naveo je Ivan Nožinić iz JKP Gradsko zelenilo.

Pored zamene drvoreda, u toku je i rekonstrukcija zelenila u razdelnoj traci. Zamena stabala aktuelna je i u Ulici Đorđa Rajkovića, gde je takođe aktuelna zamena stabala, do čijeg je oštećenja, kažu u Gradskom Zelenilu, u najvećoj meri došlo do prenaseljenosti u ovom delu grada.

“Naime, tu je poslednjih decenija kako se grad razvija, dosta porodičnih, prizemnih kuća, zamenjeno višespratnicama. Prilikom radova, došlo je do oštećenja i korenovog sistema, ali je sad tu i veći broj stanovnika, drugačija mikroklima zbog višespratnica i tako dalje”, kazao je Nožinić.

Promene klime uticale su na plan rada Gradskog zelenila, a kako navodi Nožinić, sa ovakvim ulaganjima postoji mogućnost da grad ispuni propise EU koji se odnose na procenat zeleni površina.

“Gradsko zelenilo naravno moralo je da se prilagodi i promeni klime, koja je evidentna poslednjih decenija i da promeni strategiju ozelenjavanja. Ukoliko se nastavi sa ovakvim trendom, i sa ovakvim ulaganjima grada, koja su zaista velika kada je Zelenilo u pitanju, mi ćemo u narednih nekoliko godina dostići onih željenih 20% zelenih površina koje EU propisuje za urbane sredine”, rekao je Nožinić.

Jedna od novina u radovima Gradskog zelenila je i upotreba malča, usitnjene kora drveta koja se posipa pored novih sadnica, a koja čuva vlažnost zemljišta i sprečava rast korova.

Nova stabla u ovim ulicama povećaće absorpciju gasova, doprineti smanjenju buke i povećanju vlažnosti vazduha.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.