Zamah tovnom govedarstvu

VIDEO K9: Tovno govedarstvu u Srbiji dobilo je novi zamah otvaranjem Reprodukcionog centra za uzgoj goveda šarole rase, rečeno je nedavno na farmi Berze koja se na intenzivan način bavi uzgojem ove rase.

93

Otvaranjem Reprodukcionog centra za uzgoj goveda šarole rase, uz saradnju Farma Berze sa naučnim institucijama i sa preuzimanjem znanja i iskustava iz stočarski razvijenih zemalja, tovno govedarstvo u našoj zemlji dobilo je novi zamajac, rekao je državni sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu na otvaranju ovog Centra, nedaleko Utrina.

Ideja o otvaranju Centra, rekla je Hargita Berze rođena je 2018. godine kada je njena Farma uvezla 12 komada šarole junica, starosti deset meseci. Posle godinu dana su kupili još junica i bika za priplod, ali su radili i veštačko osemenjivanje, tako da danas već imaju oko 220 komada.

Šarole farma, u vlasništvu familije Berze, dve godine uspešno gaji ovu rasu tovnih goveda, koje spadaju među najnaprednije u svetu i koja se prilagođava uslovima ispaše. Francuski genetičari, kako je rečeno, dobrom selekcijom stvorili su šarole, koja izuzetno dobro koristi kabastu hranu, ima visok dnevni prirast u tovu, kao i svega 7% rizičnih telenja.

U Srbiji se gaji oko 1.200 goveda ove rase, a Farma Berze za godinu i po dana podstakla je još oko 30 gazdinstava da se bave uzgojom šarole, što je i dovelo do otvaranja ovog Reprodukcionog centra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.