Zamah tovnom govedarstvu

VIDEO K9: Tovno govedarstvu u Srbiji dobilo je novi zamah otvaranjem Reprodukcionog centra za uzgoj goveda šarole rase, rečeno je nedavno na farmi Berze koja se na intenzivan način bavi uzgojem ove rase.

0
330

Otvaranjem Reprodukcionog centra za uzgoj goveda šarole rase, uz saradnju Farma Berze sa naučnim institucijama i sa preuzimanjem znanja i iskustava iz stočarski razvijenih zemalja, tovno govedarstvo u našoj zemlji dobilo je novi zamajac, rekao je državni sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu na otvaranju ovog Centra, nedaleko Utrina.

Ideja o otvaranju Centra, rekla je Hargita Berze rođena je 2018. godine kada je njena Farma uvezla 12 komada šarole junica, starosti deset meseci. Posle godinu dana su kupili još junica i bika za priplod, ali su radili i veštačko osemenjivanje, tako da danas već imaju oko 220 komada.

Šarole farma, u vlasništvu familije Berze, dve godine uspešno gaji ovu rasu tovnih goveda, koje spadaju među najnaprednije u svetu i koja se prilagođava uslovima ispaše. Francuski genetičari, kako je rečeno, dobrom selekcijom stvorili su šarole, koja izuzetno dobro koristi kabastu hranu, ima visok dnevni prirast u tovu, kao i svega 7% rizičnih telenja.

U Srbiji se gaji oko 1.200 goveda ove rase, a Farma Berze za godinu i po dana podstakla je još oko 30 gazdinstava da se bave uzgojom šarole, što je i dovelo do otvaranja ovog Reprodukcionog centra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.