Zalaganje za federalizaciju Vojvodine?

VIDEO K9: Prva asocijacija na 5. oktobar je uglavnom je 5. oktobar 2000. godine, ali građani u Vojvodini trebalo bi da se sećaju ovog dana iz 1988. godine, u istoriji poznatijeg kao Jogurt revolucija.

0
511

Gde je danas Vojvodina i kakva je njena budućnost bila je tema naše emisije Otvoreni ekran u kojoj je gostovao Aleksandar Odžić, predsednik Vojvođanske partije.

Ni skoro 30 godina nakon jogurt revolucije pitanje Vojvodine nije rešeno na pravi i zadovoljavajući način, smatra Aleksandar Odžić. Kako će izgledati Vojvdoina u budućnosti trebalo bi da bude pitanje kojim će se političari baviti, s obzirom na to da autonomija koja je trenutno ustanovljena Ustavom nije adekvatna.

“Mislim da je Vojvodina na jednom putu nestajanja i to se sada već i otovreno radi, i zvaničnici i oni koji ih podržavaju i mi moramo to sve sačuvati, a mi u Vojvođanskoj partiji smatramo da jedino vojvođanke i vojvođani treba da odreaguju i da smo mi ti koji treba konačno da odlučimo u kakvoj državi mi želimo da živimo”, smatra Aleksandar Odžić, predsednik Vojvođanske partije.

Potrebno je da svest ljudi bude toliko razvijena da shvate da sami moraju da reše Vojvođansko pitanje, rekao je Odžić, navodeći da se u Evropi sada tako nešto i dešava, aludirajući na Kataloniju.

“Kažu, pa šta će nama dve administracije? Sa svoje njive, sa svoje zemlje se nikada ne krade. To se ne radi, ako se i krade. Prolaznici stanu pa uzmu možda koji klip, treba ima za kuvanje ili uberu ako prođu pored nekog voćnjaka, i mi vojvođani to nikada nismo ni zamerali. A u Vojvodini je uvek bilo i prelivalo je. Sasa smo došli u situaciju da ti slučajni prolaznici, a ti prolaznici žive negde drugde a Vojvodinu tretiraju samo za to što njima treba, da sada dolaze sa kombajnima, bagerima, da ruše, da otimaju i da nam sve uzimaju. Eto, tu je ta neka sličnost, čak mislim da je drastičnija situacija u Vojvodini u odnosu na Kataloniju”, kaže Odžić. 

Smatrajući da niko ne može bolje voditi računa o Vojvodini od onih koji su zaista predstavnici i sede u Banovini, Odžić kaže da su njihove mogućnosti sada vrlo ograničene.

“To je ono za šta se mi zalažemo, i zašto mi kažemo Republika, da Vojvodina ima atribute i sudske i zakonodavne i izvršne vlasti, da raspolaže svojom imovinom i prihodima i to je jedini način i situacija u kojoj bi Vojvodina mogla da krene napred i da se trgne iz ovog kolonijalnog odnosa gde se ni za šta ne pita, gde se iz Vojvodine samo nosi, a sad smo bojim se došli do toga da nema šta ni da se nosi”, rekao je on. 

Program Vojvođanske partije predviđa federalizaciju Srbije i statusni položaj VOjvodine kao Republike u državi Srbiji i dogovor oko toga, između dva entiteta.

Ukoliko bi se ovo desilo, Odžić ne isključuje mogućnost separacije Vojvodine u skorijoj ili daljoj budućnosti, smatrajući da se će uskoro vrlo verovatno pojaviti i novi pokreti koji će nedvosmisleno i javno tražiti da se na demokratski način od Vojvodine stvori nezavisna država.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.