Zakon za korupciju u zdravstvu

VIDEO K9: Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti indirektno je dozvolio mito i korupciju u zdravstvenim institucijama, smatraju "Doktori protiv korupcije".

0
179

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je donet u aprilu ove godine, iznenadio je brojnim spornim odredbama građane Srbije koji su od njega očekivali da uvede red u naše zdravstvo, smanji liste čekanja i doprinese uklanjanju crnih tačaka koje koče ovaj sektor. Umesto toga, nove zdravstvene odredbe se, između ostalog bave dozvoljenim finansijskim poklonima za lekare, koje su sada ozakonjene do iznosa od 462 evra.

“Drugi član koji je sada dodat u novom zakonu, takozvani ‘bakšiš član’, to je član koji omogućava da državni lekar primi poklon u vrednosti od četiristo i nešto evra od pacijenta. To su prosto neverovatne stvari, da vi danas u zemlji koja teži Evropskoj uniji imate, donosite zakon koji omogućava bakšiš državnim službenicima. Mislim da su to sve paradoksi i pokazuju koliko smo mi daleko od razumevanja šta je moderno društvo. Sve ovo pokazuje koliko smo daleko, ali to je naš problem”, istakao je dr Draško Karađinović iz NVO Doktori protiv korupcije.

“Bakšiš član”, istakao je on, dozvoljava otvorenu korupciju u zdravstvu, kojim će dodatno biti pogoršani uslovi lečenja u zdravstvenim ustanovam. Ovo, nažalost, nije i jedini koruptivni član novog zakona, dodao je Karađinović, podsetivši na onaj koji državnim lekarima dozvoljava da rade i privatno u državnim ustanovama, što predstavlja ozbiljan sukob interesa koji je i jedan od, prema njegovim rečima, glavnih uzroka lista čekanja za lekarske preglede.

“Samom činjenicom da lekar može da radi i privatno, državni lekar oko 7 ili 8 hiljada ima mogućnost da radi privatno, je dokaz da će te liste čekanja biti i veštački prouzrokovane. Jer da biste vi imali pacijente za popodne morati imati nisku produktivnost ujutru dok radite za platu, tako da je sve to na štetu građana koji plaćaju dva puta uslugu, drugi put iz džepa kad odu da potraže uslugu u privatnom sektoru kod tog istog lekara koji ujutru radi, ali nije dovoljno produktivan”, naveo je dr Karađinović.

Situacija u zdravstvu u Srbiji, smatra dr Karađinović, paradoksalna je ponajviše ukoliko se uzme u obzir da naša zemlja troši blizu 11 posto bruto domaćeg proizvoda za zdravstvo, dok susedne zemlje u regionu koriste mnogo manje, što upućuje na činjenicu da je naš sistem zdravstva nefunkcionalan i, kako je naveo, rasipnički nastrojen.

“Ono što je žalosno to je nepostojanje političke debate, to je nepostojanje opozicije ili makar stranaka koje bi se javile po tom pitanju. To je znak impotentnosti, oni se nisu čuli po pitanju usvajanja ovih zakona, a šta ima važnije za građane od zakona zdravstva, školstva, penzionog sistema, to su zakoni koji čine državu”, kazao je dr Karađinović.

Lekari i ostali radnici u zdravstvu iznenađeni su novim zakonom, kako je rekao, jer je suština problema izostanak javne rasprave, dok se Ministarstvo zdravlja poziva na činjenicu da je javna rasprava o ovom zakonu gotova, ali da su otvoreni za sugestije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.