Zakon proređuje kombi prevoznike putnika

VIDEO K9: Za mesec dana počeće primena novih odredbi Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji će drastično smanjiti broj kombi prevozanika putnika, naročito u gradovima u unutrašnjosti, rekao je Ilija Džikić, predsednik Udruženja kombi-prevoza putnika Srbije u emisiji Otvoreni ekran.

0
660

Nove odredbe Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju su teško ispunjive u našim uslovima, počev od obaveze polaganja D1 kategorije za vozače kombija za prevoz putnika, za koju u našoj zemlji ne postoji škola za obuku.

Time će, smatraju u Udruženju kombi-prevoza putnika Srbije, praktično biti ukinut kombi-prevoz putnika od vrata do vrata.

“Država je propisala mnogo teške uslove za naš životni standard. Ukidaju prevoz od vrata do vrata, od tačke A do tačke B. Znači nećemo moći, celo jedno tržište, od 5 do 8 putnika ili sedećih mesta, se ukida. Od sad će moći da voze taksisti, do 4 mesta i autobusi od 9 pa naviše mesta te putnike koje smo mi pokrivali sa kombijima”, rekao je Džikić.

Prema Zakonu o drumskom saobraćaju, za Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture do 2012. godine ova kategorija prevoza bila je nevidljiva, iako su, prema rečima Džikića, uredno plaćali poreze i doprinose.

“Jer oni nemaju te podatke i po njima mi kao kombi-prevoznici nismo bili zastupljeni. Kad se pojavio protest u Beogradu sa 150 kombija, prosto su se iznenadili odakle toliki broj vozila na našim putevima, kao ovlašćemi prevoznici”, naveo je Džikić.

Resorno ministarstvo iznašlo je prelazno rešenje kojim ova kategorija prevoza tada nije ukinuta, već im je proširena šifra delatnosti na limo servis, koji je, međutim privremeno rešenje i, ukoliko se ne promene ili prilagode odredbe novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, broj kombi prevoznika putnika biće drastično smanjen.

“Mislim da bi država u ovom slučaju trebala da ima sluha za nas. Da se ukine starost vozila, da se stavi, na primer euro 3 kao kod taksista i da nam se uvede kategorija šestomesečni tehnički pregled, gde će tehnički pregled da kaže da li smo mi ispravnop vozilo. Znači, svakih 6 meseci vozila registrovanih prevoznika da idu na vanredni tehnički pregled gde će se utvrditi da li su ta vozila ispravna za puteve ili nisu”, kazao je Džikić.

Udruženje je podnelo i zahtev za ocenu ustavnosti Zakona, ali od Ustavnog suda, rekao je Džikić, još uvek nisu dobili odgovor.

Situacija će biti jasnija za mesec dva, zaključio je Džikić, kada će se iskristalisati ko će imati udeo na tržištu i da li će i u kojim gradovima biti manjak kombija za prevoz putnika.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.