Zakon preduslov dobrog poslovanja

VIDEO K9: Donošenjem Zakona o robnim berzama je, kako kažu u Produktnoj berzi Novi Sad, pripremljen teren za sistem robno-berzanskog trgovanja u Srbiji.

0
124

Poslovnu 2019. godinu u Produktnoj berzi Novi Sad ocenjuju kao dobru, ali i kao godinu promena u sistemu trgovanja.

Zakon o robnim berzama na kome je rađeno još od 1994. godine, konačno je finalizovan i donešeni su podzakonski akti koji su stvorili preduslove za unapređenje trgovanja i širenje tržišta u budućnosti.

“Možemo da kažemo da je bila uspešna i da smo otvorili novo poglavlje za berzu. Što se tiče tržišta možemo da kažemo što se tiče kukuruza i soje konkretno ono je bilo dosta stabilno u odnosu na neki prethodni period. Od tog možemo da izuzmemo pšenicu koja je imala značajan pik u protekloj godini i u odnosu na prethodni period je imala značajniju oscilaciju”, rekao je Miloš Janjić, direktor Produktne berze Novi Sad.

Ponderisana cena kilograma kukuruza bez pdv-a trenutno je 15,60 dinara. pšenice sa minimum 13% proteina 19,40 i soje 28,30 dinara. U odnosu na prethodne godine, naveo je Janjić, oscilacije u kretanju cena kukuruza i soje bile su stabilne.

“Što se tiče proizvodnje i na domaćem tržištu i u svetu takođe je bilo stabilno. Zaliha će biti dovoljno. Ne očekuju se nikakve velike oscilacije u narednom periodu. Tako da možemo dakažemo da je prethodna godina bila zadovoljavajuća i sa stanovišta samog zakonskog uređenja i daljeg razvoja berze, a s druge strane samog trgovanja. Napomenuo bih da je trgovanje u 2019. bilo za preko 20 posto veće što se tiče obima trgovanja u odnosu na prethodnu godinu tako da je i sa tog stanovišta mnogo bolje”, kazao je Janjić.

Što se tiče sigurnosti trgovanja, ona je, kaže Janjić, zakonski valjano regulisana.

“Tu pre svega smo pričali oko toga konkretno kako zaštititi sa jedne strane kupca, sa druge strane prodavca, kako da će transfer novca ići, kako će se regulisati, odnosno kako će se voditi računa o tome da li je roba koja je isporučena odgovarajućeg kvantiteta i kvaliteta. To su sve ona pitanja koja su izrađivala kako kažem sam nacrt zakona i ono na šta smo se fokusirali je upravo tu i najveći problem koji treba berza da rešava i što jeste posao berze”, dodao je on.

Ovo je omogućilo da kako prodavci tako i kupci budu zaštićeni, kazao je on, te da obe strane moraju da pruže izvesne garancije da će međusobni dogovor biti poštovan. Janjić je dodao da Berzu u 2020. očekuje još mnogo posla oko sprovođenja zakonske regulative, ali i izrade softvera u čemu im podršku pruža i jedna nemačka banka.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.