Zakon policije

VIDEO K9: Na društvenim mrežama su se pojavili snimci sa protesta širom Srbije na kojima se vidi kako policija navodno upotrebljava prekomernu fizičku silu nad građanima. Koja su ovlašćenja policije tokom demonstracija, kada i kako smeju da deluju kad dođe do nereda, za Kanal 9 objačnjava advokat Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine.

0
247

Da bi se utvrdilo da li je došlo do toga što zovemo prekoračenje u vršenju dužnosti policajca treba pogledati Zakon o policiji koji predviđa korišćenje fizičke sile u određenim slučajevima, kaže advokat Vladimir Beljanski. Međutim, isto tako u slučajevima primene sredstava prinude, Zakon o policiji predviđa i proceduru za sprovođenje kontrole da li je to bilo nužno ili nije.

Na pojedinim snimcima sa protesta se vidi da je policija u određenim situacijama prekoračila granice dozvoljenog, naglasio je Beljanski i dodao da se od policije očekuje pokretanje postupaka za ispitivanje takvih slučajeva.

Odgovore na prethodna pitanja trebalo bi da zatraže i mediji tako što će, navodi Beljanski, policiji uputiti zahtev o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Samo lice koje je oštećeno u takvom postupanju policije može da podnese i krivičnu prijavu i prijavi sektoru unutrašnje kontrole policije.

Unutrašnje kontrole po službenoj dužnosti mora da podense krivičnu prijavu protv policajaca za koje tvrdi da su postupili protivno propisima, odnosno da su eventualno izvršili krivično delo. 0334

Na kraju, prema rečima Beljanskog, građanima koji smatraju da su oštećeni pripada pravo na naknadu štete koje se vodi u građanskom postupku za naknadu štete.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.