Zakon dobar za donore i primaoce

VIDEO K9: Nakon duže polemike u javnosti i u Skupštini Srbije, pre nekoliko dana usvojen je Zakon o presađivanju organa. Zahvaljujući ovom zakonu trebala bi biti povećana donacija organa i smanjene liste čekanja, ali samo ako on ne ostane mrtvo slovo na papiru, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Marinko Divjak, predsednik Udruženja transplantiranih Vojvodine “Pan Transplant”.

0
344

Zakon o presađivanju ljudskih organa dugo je rađen, ali je veoma dobro napravljen i u Udruženju transplantiranih Vojvodine “Pan Transplant” zadovoljni su njegovim rešenjima, mada ne i samim načinom na koji je on usvojen u Skupštini Srbije.

“To nismo očekivali, mi smo mislili da će to stvarno proći glatko, bez ikakvih problema, jer je zakon izuzetno lepo urađen, precizno napravljen, usaglašen je sa evropskim zakonodavstvom, isti je kao u Hrvatskoj, kao u Španiji, sve je to isto, samo ne znam šta se desilo ovde kod nas. Verovatno neki ljudi nisu to ni pročitali, verovatno ne znaju, ili nisu bili spremljeni u Skupštini za takva pitanja, pa su se onda desile te stvari što su se dešavale”, smatra je Divjak.

Negativne reakcije su neosnovane, kažu u ovom udruženju, jer je Zakon napravljen u korist primaoca, a to sutra može biti bilo koji građanin Srbije.

“Kad savremena medicina nema drugog izlaza, zanači, kad otkažu neki organi, onda je transplantacija jedan od najuspešnijih lekova. Ustvari, transplantacija je lek kod hronične bubrežne insuficijencije posebno i kod svih insuficijencija, znači, prestanka rada organa je najbolji lek transplantacija”, istakao je Divjak.

Osnovna novina koju donosi ovaj zakon je ona koja se tiče samih donora. Do sada je, podsetio je Divjak, o tome da li će neko biti donor ili ne, odlučivala porodica osobe koja donira organ, bez obzira što je ta osoba imala potpisanu donorsku karticu. Sada su svi građani Srbije potencijalni donori, sem onih koji se za života izjasne da to ne žele da budu.

Najvažnija posledica toga trebala bi da bude smanjenje višegodišnje liste čekanja.

“Mi se tome jako nadamo. Ali ako ovo ostane slovo na papiru, ako ne budemo krenuli sa daljom akcijom, da ljudima objašnjavamo šta je transplantacija, kakav je to vid lečenja, koji je to humani čin. Da im razbijemo zablude, neke nebulozne stvari o koje mogu da čuju, da će neko nekoga ubiti zbog organa, pa i ako ga ubije onda ne može da uzme organe”, rekao je Divjak.

Ukoliko neko ne želi da bude donor, to treba da prijavi usmeno ili pismeno Upravi za biomedicinu, koja je nadležna za sprovođenje ovog zakona. Ono što sledi je donošenje nacionalnog programa presađivanja organa koji će biti jedinstven na teritoriji Srbije, uz jedinstven informacioni sistem i sa jasnim procedurama i postupcima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.