Zajedno za razvoj lokalnih samouprava

VIDEO K9: U Pokrajisnskoj vladi danas je potpisan Sporazum o saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Kako je nakon potpisivanja rečeno, cilj ove saradnje jeste reorganizacija lokalnih samouprava i pojednostavljenje birokratskih procedura kada je reč o novim investitorima, ali na obostrani interes.

341

Cilj Pokrajinske vlade jeste da koristeći iskustvo NALED-a definiše glavne pravce ekonomskog razvoja u čitavoj Vojvodini, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji.

“Dragocena nam je pomoć NALED-a, pre svega u podizanju kapaciteta lokalnih samouprava. Ne zaboravite da imamo preveliki broj lokalnih samouprava, više od 15, koje se nalaze u trećoj ili četvrtoj kategoriji po stepenu ravijenosti u odnosu na nacionalnu klasifikaciju razvijenosti. Dragocena su iskustva NALEDA u podizanju efikasnosti lokalne administracije, a ta pomoć će biti potrebna i ovde u pokrajinskoj administraciji”, istakao je Mirović.

On je dodao i da Pokrajinska vlada ima novi pristup prema investitorima, zbog čega je važno da se usmesto postojećeg političko-biorokratskog izgradi poslovni model administracije. To će se, kako je rekao, realizovati kroz analizu propisa, aktivniju komunikaciju sa loklanim samoupravama i mnogim drugim mehanizmima.

Predstavnici NALED-a istakli su da je njegova osnovna misija da omogući saradnju loklanih samouprava i privrednih organizacija na obostranu korist, a što bi kao krajnji rezulat dovelo do povećanja standarda građana.

“Jedna od osnovnih stvari koje NALED treba da reši jeste taj sukob između privrednih orgnizacija i lokalnih samouprava. Da oni generišu suprotne interese. Jedni žele da zarade što više novaca, a drugi da što manje plate za te usluge. Pošto je naše članstvo mešovito, naša je dužnost da taj sukob pretvorimo u odnos razumevanja”, rekao je Goran Kovačević, predsednik UO NALED-a.

Kovačević je podsetio i da NALED ima svoj program sertifikacije privrednog okruženja koji je važan za sve investitore, zbog toga što na osnovu tog dokumenta oni dobijaju informaciju da li se u određenu lokkalnu samoupravu može investirati bez većih poteškoća. Potpisaivanju sporazuma prisustvovala je i ministarka za državnu upravu i lokalanu smaoupravu koja je tom prilikom istakla da je ova saradnja važna jer ministarstvo nema dovoljno kapaciteta da se pojedinačno bavi svakom lokalnom samouprtavom.

“Nadam se da će ovaj sporazum između Pokrajinske vlade i NALED- a doneti više konkretnih stvari u smislu obuka, više javno-privatnih partnerstava za koje sam i ranije govorila da su fokus, a to je bio i jedan od fokusa u ekspozeu premijera. Tako da su sve to prioriteti i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu”, navela je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Brnabić je dodala i da se zahvaljujući konkretnim rešenjima i iskustvu koje NALED ima, može doći do prosperiteta na lokalu. Prema njenom mišljenju, jedno od ključnih rešenja je svakako formiranje javno-privatnih partnerstava zahvaljujući kojima će se raditi na podizanju komunalne infrastrukture i obezbeđivanju većeg kvliteta građana u mnogim lokalnim sredinama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.