Zajedno za bezbedno odrastanje dece

VIDEO K9: U Novom Sadu su danas učinjeni prvi koraci na umrežavanju civilnog i javnog sektora u cilju zaštite bezbednosti dece i prevencije nasilјa, kada je reč o deci i mladima.

0
54

Članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilјa u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Novog Sada i predstavnici Centra za nestalu i zlostavlјanu decu, sastali su se danas u cilju umrežavanja civilnog i javnog sektora u aktivnostima zaštite bezbednosti dece i prevencije nasilјa.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vlasotinca, Aranđelovca i Subotice, kako bi pozitivna iskustva iz našeg grada preneli u svoje sredine.

“Cilј ovog sastanka je da u rad Koordinacionog tela, na koje smo ponosni, uklјučimo organizacije civilnog sektora i pojedince koji imaju znanja i dobru volјu, kako bi to telo bilo još učinkovitije. Sa Igorom Jurićem imamo redovnu komunikaciju i dogovorili smo da nakon ovog susreta sledeća etapa saradnje bude osnivanje Dnevnog boravka za decu u riziku od nasilјa, tako da već razmatramo lokacije, kako bi uskoro Novi Sad prvi u Srbiji imao takav oblik zbrinjavanja ugroženog maloletnog stanovništva. To što smo angažovani više od drugih na ovom polјu, ne znači da u Novom Sadu ima više nasilјa, naprotiv, to znači da mi ne okrećemo glavu od problema nego nastojimo da ih brzo rešavamo i što više preveniramo”, izjavio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

“Mislimo da svi gradovi i opštine u Srbiji treba da imaju Koordinaciono telo kakvo ima Novi Sad. U proteklih mesec dana više puta sam razgovarao i sa gradonačelnikom Novog Sada i sa predsednikom Vučićem koji su me uverili da će, nakon što bude formirana, Vlada Srbije problem nasilјa nad decom tretirati kao vodeću temu”, rekao je Igor Jurić.

On je ocenio da će nakon što osnuje i Dnevni boravak za decu u riziku od nasilјa, Novi Sad postati lider u regionu kada je reč o zaštiti bezbednosti dece i sprečavanju nasilјa.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Učeničkog parlamenta, koji inače aktivno učestvuju u radu Koordinacionog tela, kojem škole na mesečnom nivou šalјu izveštaje o stanju bezbednosti. U aktivnosti prevencije nasilјa, prema rečima predsednice Koordinacionog tela Dine Vučinić, uklјučeni su nastavnici, roditelјi i stručne službe škola.

Na sastanku je zaključeno da je nasilјe prisutno u svim školama u Srbiji te da su ovakvi konkretni koraci neophodni kako ono ne bi eskaliralo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.