Zajedno u borbi protiv štetočina

VIDEO K9: Kućni komarac je najčešća vrsta insekata na našem području koja je često prenosioc po ljude opasnih infektivnih bolesti.

0
388

Posledice virusa koje komarci mogu preneti na čoveka i životinje mogu biti fatalne, stoga je potrebno primeniti dodatne mere zaštite od njihovog uboda.

Virus Zapadnog Nila najveća je opasnost koja preti ljudima od ujeda komarca. Ovaj virus prenose zaraženi kućni komarci, pa je zaštita pre svega potrebna u sopstvenom domu.

Zbog ovih, ali i ostalih štetočina koje mogu naštetiti čovekovom i životinjskom zdravlju, Konfederacija evropskih udruženja za suzbijanje štetočina i Svetska Zdravstvena organizacija po treći put obeležile su Dan upoznavanja sa štetočinama opasnim po zdravlje čoveka i životinja u zgradi Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

“Prošle godine je umrlo oko 36 ljudi, a možda i više, a preko 400 obolelo od virusa Zapadnog Nila. Ove godine sami ste svedoci poplava koje su nas zadesile i kada reke počinju da se povlače počinje razmnožavanje komaraca. Samim tim ova godina će biti kritična i važno je ljude upoznati da znaju šta mogu preduzeti da bi se borili protiv komaraca, naravno i sve organizacije koje u tome učestvuju, kao i država”, rekao je prof. dr Dragan Glamočić sa Poljoprivrednog fakulteta.

Jedna od preventivnih mera koju građani mogu preduzeti jeste da smanje broj vodenih površina u svom domu, kako bi sprečili dalje razmnožavanje komaraca.

“Fokus je na tome da se smanje vodene površine, da ih ne bismo gajili i povećavali populaciju, jer je suzbijanje veoma kompleksno i na drugi način nije moguće redukovati populaciju. Naravno da postoje i individualne mere zaštite upotrebom repelenata, smanjena aktivnost u periodu kada su komarci najaktivniji u sumrak i svitanje, ali i druge mere”, navela je navela je Mihaela Kavran sa ovog fakulteta.

Promena klime na našem području kao i posledice globalnog zagrevanja, rečeno je na skupu, predstavljaju potencijalnu opasnost po dolaženje novih insekata i štetnih organizama na naše prostore.

“Treba očekivati zbog promene klime i globalnog zagrevanja da će određeni organizmi koji nisu imali ovde svoje prebivalište na razne načine dolaziti ovde i može se desiti da ovde imamo neke bolesti kojih do sada nije bilo. Zato upravo se ovaj dan organizuje po treći put ovde kod nas, da damo svoj doprinos i upoznamo javnost, da stanovništvo da svoj doprinos u svemu tome i naravno, nadležne institucije koje se time bave”, kazao je dr Glamočić .

Potrebno je, kako je rekao, preduzeti sve moguće mere zaštite protiv komaraca i ostalih štetnih insekata poput krpelja i intenzivno raditi na njihovom suzbijanju na našim prostorima. Kako bi se uspešno izborili, potrebno je učestvovanje čitavog društva, jer je opasnost od posledica uboda pojedinih insekata neretko smrtonosna kako za čoveka tako i za životinje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.