Zajedno su vidljivije

VIDEO K9: Udruživanje je važan korak ka sistemskom rešavanju problema sa kojim se susreću žene. Zašto je potrebno raditi jače i odlučnije na poboljšanju položaja žena u Vojvodini i Srbiji, u emisiji Otvoreni ekran govorila je Ivana Perić iz SOS Ženskog centra.

94

Novosadske feminističke i srodne organizacije udružile su se u neformalnu koaliciju radi zajedničkog delovanja, razmene znanja i iskustava.

Organizacije, ali i aktivstkinje pojedinačno, pristupaće različitoj problematici sa više aspekata, zakonskog, naučnog, medijskog i umetničkog.

Tako su se na spisku ove koalicije našla udruženja “Iz Kruga Vojvodina”, Irida, Centar za ženske studije „Mileva Marić Ajnštajn“, „Grupa Izađi“, Združena akcija “Krov nad glavom”, Centar Srce, Kolektiv Pokretnica, Savez feminističkih organizacija „(Re)konekcija“, ali i SOS Ženski centar koji ima dugogodišnje iskustvo u radu sa ženama žrtvama porodičnog nasilja.

“Neki od zajedničkih aktivnosti i planova jeste da dođemo do zajedničkog prostora u kome bismo mogle da delujemo zajedno. Na koji način? Imamo više ideja oko toga, a jedna od osnovnih stvari jeste da mi možemo, recimo ako radimo sa ženama, da pružamo korisnicama različite usluge na jednom mestu. Drugo, da mi koje radimo, koje se direktno obraćamo ženama i mladima, narazličite načine, da možemo da imamo jedno mesto na kome delujemo zajedno”, rekla je Perić.

Od pre 3 godine u primeni je novi Zakon kojim je propisano da se, u slučaju nasilja u patnerskim odnosima, reaguje bez odlaganja. Nažalost, i dalje imamo brojke koje pripisujemo poražavujućoj statistici. Iz godine u godinu ne smanjuje se broj žena ubijenih od strane partnera ili drugih članova porodice.

“Konačni cilj upravo jeste isti, iz svakog aspekta različitog rada. To bogatstvo različitosti upravo vodi i većoj vidljivosti i većim rezultatima. Samim tim, moje je iskustvo generalno i lično, da ne možemo sami, da ne možemo dovoljno jasno i glasno poslati poruku zašto nasilje nad ženama nije dopušteno, devojčicama zašto su potrebni drugačiji modeli zdravih partnerskih odnosa ili postupanja prema ženama i devojkama, sad govorim iz svog aspekta, zašto moramo da damo jasan odgovor da nasilje u društvu nije dopušteno ni kakvom obliku i zato nam je neophodno udruživanje”. istakla je Perić.

Ona je zaključila da je poslednjih godina posebno uočljiv paradoks sistema u kojem se oni koji se osnovano sumnjiče za seksualno uznemiravanje zloupotrebom službenog položaja i protiv kojih se vode sudski postupci – predstavljaju kao žrtve, a sa druge strane, žene žrtve se omolavažavaju i diskredituju.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.