“Zajedno smo jači” u slivu Podunavlja

VIDEO K9: Danas je Dan Dunava koji obeležava 14 podunavskih zemalja, potpisnica Konvencije o zaštiti ove reke među kojima je i Srbija.

0
252

Pod sloganom “Otkrij Dunav”, dan ove evropske reke koja protiče kroz našu zemlju u dužini od 588 kilometara obeležen je i u našoj zemlji.

U Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine tim povodom je organizovan događaj ,,Dan Dunava“ koji je realizovan u okviru projekta ,,Zajedno smo jači“, a koji se odnosi na zajednički rad i delovanje institucija Srbije i Hrvatske u odbrani od poplava. Udruženim delovanjem, kako je rečeno, dve države unaprediće sistem zaštite od poplava i drugih prirodnih katastrofa.

Projekat, kako je rečeno, obuhvata nabavku opreme i sa hrvatske i sa srpske strane jer jedino unapređen sistem može da zaštiti Dunav i spreči njegovo izlivanje. U saradnji sa stručnjacima obe zemlje izrađuju se elaborati kako bi odbrana od prirodnih katastrofa i izlivanja hemikalija bila unapređena.

Unikom preduzeće iz Osijeka je vodeći partner projekta i zadužen je za pripremu protokola i smernica za pravilnu sanaciju životne sredine u slučaju prirodnih katastrofa, sa naglaskom na organski otpad. Unikom će nabaviti specifičnu opremu potrebnu za bolje upravljanje katastrofama.

Čitav tok Dunava dugačak je 2.860 km i on je dom je za više od 5.000 različitih vrsta životinja i biljaka. Zagađenost ove reke je velika, a jedan od problema je i neusaglašenost sektorskih politika koje često nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode vodi računa o ugroženim i zaštićenim vrstama i područjima koji obuhvataju sliv Podunavlja u Vojvodini.

Projekat ,,Zajedno smo jači“ trajaće do marta 2022. godine. Osnov za saradnju evropskih država u zaštiti Dunava je Konvencija o zaštiti ove reke kojus su, 29. juna 1994. godine, u Sofiji potpisali predstavnici 14 podunavskih zemalјa i Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.