“Zajedno jači u ostvarenju ljudskih prava”

VIDEO K9: Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, u Novom Sadu je danas održana tribina o oštovanju ljudskih prava u našoj zemlji, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.

0
76

Predstavnici civilnih organizacija iz različitih oblasti učestvovali su danas na tribini “Zajedno smo jači”‚ koje su, svaka iz svog segmenta, iznele svoje stavove o stanju ljudskih prava u Srbiji.

Pravo na rad, dostojanstven život radnika i sindikalno organizovanje, uz unapređenje u oblasti obrazovanja, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, bile su u fokusu izlaganja predstavnika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, koji je bio i organizator ovog skupa.

Goran Milić, predsednik SSSV, je naveo i da pozdravlja želju predsednice Vlade Srbije da u okviru Socijalno ekonomskog saveta čuje adekvatna rešenja, istakavši da kvalitetan rezultat socijalnog dijaloga i jeste u interesu sindikata.

Projekat Zajedno smo jači, u okviru kojeg je održana Tribina u Novom Sadu, finansira Međunarodni centar Olof Palme, koji je, prema rečima voditeljke programa ove švedske fondacije, Emire Mešanović Mandić, posvećen unapređenju poštovanja ljudskih prava posebno u zemljama Balkana koje često imaju veoma dobre zakone koji se, međutim, ne sprovode.

U reševanju svakog problema pa i onih koji se tiču ljudskih prava, ključni je dijalog svih učesnika koji tom problemu pristupaju sa različitih pozicija, interesa i potreba, a u tome najvažniju ulogu imaju institucije, izjavila je izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju iz Beograda, Nataša Vučković.

Ona je podsetila da je ove godine Svetski dan ljudskih prava posvećen principu jednakosti svih ljudi, kategorija i grupa, što je posebno važno za Srbiju u kojoj je svaki peti građanin u riziku siromaštva, a svaki treći u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, s obzirom da siromaštvo, marginalizacija i izolovanost, zaključila je Vučković, nije samo njihov, već problem čitavog društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.