Zajednički opanak iz Različka

VIDEO K9: Opanci, ćilimi i slične rukotvorine tradicionalnog zanatstva u savremenim uslovima života nemaju više široku upotrebu i o njihovom značaju u našoj istoriji i kulturi mladi danas sve manje znaju. Kroz projekat "Različak" koji se u Mesnoj zajednici Podbara sprovodi već 4 godine, učenici novosadskih osnovnih škola na praktičan način saznaju upravo o tome.

0
405

U četvrtoj po redu radionici “Različka” preko 30 novosadskih osnovaca naučilo je kako se pravi opanak, deo nekadašnje tradicionalne nošnje, čiji su simboli u obliku, šari, veličini ukrasa i detaljima i danas do kraja neistraženi.

Udruženje građana “Različak” osnovano je pre četiri godine sa idejom da kroz upoznavanje različitosti u tradicijama, rade na zbližavanju pre svega mladih u našem gradu.

“S obzirom na etnički sastav Novog Sada, hteli smo da podvučemo koje su razlike i koje su sličnosti, šta je ono što može da ih povezuje i šta ih razlikuje, da mogu između sebe da se poštuju. Pre svega da se poštuju, kao što je to nekada bio običaj u Vojvodini, da Mađari, Nemci, Srbi, Slovaci, na istom jeziku razgovaraju, bez obzira kojoj etničkoj gupi da pripadaju”, rekla je Dragana Latinović, etnolog UG “Različak”. 

 

Majstorstvo izrade vlaškog opanka je deci u radionici “Različka” predstavio jedan od retkih novosadskih opančara, Milan Ilin.

 

Prve beleške o opanku potiču iz Azerbejdžana pre više hiljada godina, a ova plitka obuća, koja se sastoji od stopala, lica i opute, odnosno kaiša za vezivanje, na našim prostorima je deo tradicionalne nošnje.

“Prve radionice su se odnosile na tradicionalni način života, na krsne slave, na društveni život i običaje koji se praktikuju i kako se u savremenom životu to odvija, kako se nekada odvijalo. Božić, Uskrs, pokladni običaji i tako dalje, ono što je ono što je tradicionalno, a što se zaboravilo i želimo da vratimo u naš savremeni život, da bi očuvali naš identitet”, navela je Latinović. 

 

Od predmeta koje su deca izradila na ovim druženjima će naredne godine, nakon pete radionice, biti upriličena izložba, kojom će ovaj edukativni ciklus “Različka” biti zaokružen.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.