Zajednički napori za život bez nasilja

VIDEO K9: U Novom Sadu je danas održana godišnja konferencija mreže Život bez nasilja, koju je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman u saradnji sa Ministarstvom pravde.

0
49

Pokrajinski zaštitnik građana je institucija koja postoji već 20 godina, a 18 godina je koordinator mreže institucija okupljenih pod nazivom “Život bez nasilja”, koje su usmerene na sprečavanje i prevenciju nasilja u porodici, odnosno rodno zasnovanog nasilja.

Činjenica je da su rodno zasnovanim nasiljem najteže pogođene žene i procentualno je gotovo tri puta više ženskih žrtava nasilja u porodici, u odnosu na muške, navode iz Ministarstva pravde. Bilo koja vrsta nasilja u porodici ostavlja na žrtve teške fizičke i psihičke posledice, a ishod često može biti i fatalan.

Od ključnog je značaja pravovremeno delovanje i senzibilisanje profesionalaca čiji je cilj da prepoznaju, a potom i spreče dalju eskalaciju nasilja u porodici, naglasila je Bojana Šćepanović, državna sekretarka u ministarstvu pravde, koja je podsetila da je na sajtu Ministarstva pravde otvoren link Isključi nasilje koji informiše građane o njihovim pravima u ovoj oblasti, a kojim se i promoviše intersektorka saradnja u sveobuhvatnoj zaštiti žrtava od nasilja. Takođe su održane i radionice koje je pohađalo 1.000 prdstavnika pravosudnih funkcija kao i drugih nadležnih institucija.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, 1. juna 2017. pa do oktobra ove godine, prema podacima koje Ministarstvo pravde mesečno dostavlja Vrhovnom javnom tužilaštvu, sudovi su na predlog javnih tužilaca produžili ukupno 119.374 hitnih mera, navela je Šćepanović.

U isto vreme grupe za koordinaciju i saradnju sastale su se 17.719 puta i zajednički razmotrie čak 311.648 slučajeva prijavljenog nasilja te izradile ukupno 114.289 individualnih planova zaštite i podrške iz čega se, prema njenim rečima, vidi da je odgovor države na nasilje u porodici nedvosmislen, kao i da je veliki broj žena i njihovih života spašen blagovremenom reakcijom institucija i njihovih predstavnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.