Zajednička pešačko- biciklistička staza

VIDEO K9: Tri godine nakon uvođenja "pešačko-biciklističke staze" u Zakon o bezbednosti saobraćaja i nakon insistiranja biciklističkih udruženja, ova saobraćajna površina dobila je zvanično i svoj saobraćajni znak.

0
47

Nakon izmene Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji, po prvi put na našim ulicima viđaćemo i novi saobraćajni znak koji označava zajedničku stazu za bicikliste i za pešake. Pešačko-biciklistička staza podrazumeva mešovitu stazu kojom se kreću pešaci i biciklisti, uz ograničenje brzine kretanja za bicikliste na 10 km/h i obavezu da vozač bicikla ne ometa i ne ugrožava pešake.

Znak treba razlikovati od saobraćajnog zaka za posebnu pešačku i biciklističku stazu, gde su bicikl i pešaci sa leve i desne strane, dok su u slučaju mešovite staze postavljeni uspravno, objašnjava predsednik Udruženja građana „Novosadska biciklistička inicijativa“.

U pogledu svega ostalog, važe ista pravila kao i za biciklističke staze, napominje Trifković.

Kazna za prebrzu vožnju brzinom već od 11 km/h iznosi 3.000 dinara, odnosno 5.000 do 15.000 dinara u slučaju izazivanja neposredne opasnosti ili nezgode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.