Zajam za infrastrukturu u kulturi

VIDEO K9: Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su zajam od 20 miliona evra za modernizaciju ustanova kulture.

0
13

U Skupštini Srbije usvojen je Zakon o potvrđivanju okvirnog Sporazuma o zajmu između Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope u iznosu od 20 miliona evra koji će biti iskorišćen za modernizaciju infrastrukture u kulturi.

Ovim sredstvima, kako je pojašnjeno, biće renovirane, obnovljene i proširene ustanove kulture, uključujući muzeje, pozorišta, kulturne centre i slične institucije.

Sprovođenjem projekta “Infrastuktura u kulturi” će, između ostalog, biti poboljšan pristup zgradama i unapređena njihova energetska efikasnost, a biće očuvana i njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

Projektom su obuhvaćeni u Beogradu enterijer Narodnog pozorišta, Muzej Jugoslavije, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, izgradnja Galerije umetnosti na Kosančićevom vencu, obnova i pretvaranje stare železničke stanice u muzej, obnova ranije ložionice stare železničke stanice, zatim u Pirotu višefunkcionalni kulturni centar, Narodno pozorište u Nišu, kao i digitalizacija 11 centara kulture u celoj Srbiji.

Kroz poboljšanje energetske efikasnosti zgrada i primene savremenih praksi građenja, ustanovama i korisnicama biće omogućeno da izlažu svoje kolekcije i da se kvalifikuju za međunarodne izložbe koje zahtevaju striktnu kontrolu temperature, vlažnosti i obezbeđenja.

Ukupni troškovi projekta iznose 30 miliona evra, od kojih će 10 miliona evra država finansirati iz republičkog budžeta, drugih zajmova i donacija.

Osim ovoga, poslanici Skupštine Srbije su izabrali i sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju i to za Privredni sud u Beogradu, Drugi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Kragujevcu i prekršajne sudove u Kragujevcu i Kruševcu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.