Zahvalnost roditeljima

VIDEO K9: 1. jun, Svetski dan roditelja, važan je podsetnik na vrednost i važnost porodice kao zajednice i roditeljske uloge koja je ključna za razvoj zdravog i perspektivnog društva i njegove održivosti.

15

Međunarodni dan roditelja ustanovljen je 2012. godine Rezolucijom Generalne skupštine UN u znak zahvalnosti roditeljima širom sveta za njihovu nesebičnu posvećenost deci i brigu o njima.

Rezolucijom se u pravi plan stavlja odrastanje deteta u porodičnom okruženju u kojem se neguju ljubav i razumevanje neophodno za njegov celokupan i harmoničan razvoj.

Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta priznaje princip da roditelji imaju zajedničku odgovornost u podizanju i razvoju deteta i da je njihovo pravo i dužnost da se staraju o detetu pre svih.

Nažalost, iz godine u godinu Ombudsman se, u radu po pritužbama građana, najčešće sreće s porodičnim problemima u vezi sa vršenjem roditeljskog prava i održavanjem ličnih odnosa deteta s roditeljem s kojim ne živi.

Milan Dakić, zamenik Pokrajinskog ombudsmana, napominje da su roditeljska prava, po slovo zakonu, izvedena iz njihovih dužnosti, a dužnost roditelja je da se stara o ostvarivanju i unapređenju prava njihove dece. Roditeljska prava su izjednačena kad je u pitanju biološki roditelj, usvojitelj, hranitelj ili staratelj. Svima njima jednako treba pružiti dodatnu podršku i podsticaj jer od samog jezgra porodice počiva celo društvo, pojasnio je Dakić.

Prvi jun obeležava se u mnogim državama sveta i kao Dan dece, budući da je nakon prve „Međunarodne konferencije za dobrobit dece“ održane 1925. godine u Ženevi, odlučeno da se počne sa obeležavanjem ovog dana kako bi se skrenula pažnja javnosti na teme od značaja za decu i njihovu dobrobit.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.