Zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi

VIDEO K9: Prijem i dodela priznanja višestrukim davaocima krvi upriličeni su danas u Gradskoj kući Novog Sada povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

0
50

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, obeležen je u Novom Sadu prijemom u Gradskoj kući na kojm su dodeljena priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima koji su u prethodnoj godini 50, 75 i 100 i više puta dali krv, kao i uručenjem plaketa “Široko srce” kolektivima.

Čovek ceo svoj život provede tražeći odgovore na neka više ili manje važna životna pitanja, rekao je ovom prilikom predsednik Crvenog krsta Novog Sada, dr Bratoljub Brkljača.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je primilo je pet davalaca krvi, za 75 davanja 8 davalaca, a za 50 davanja 41 davalac. Plaketu „Široko srce“ za 2023. godinu dobilo je deset kolektiva. Četiri plakete su otišle u tri novosadske srednje škole i  Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Tri plakete su zasluženo uručene fakultetima Univerziteta u Novom Sadu, a preostale tri pripale su Javnim preduzećima, ustanovama i kompanijama koje su ostvarile najbolje rezultate na promociji i omasovljenju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Priznanje za 100 davanja dobio je Zoran Danić koji je krv prvi put dao kao gimnazijalac. Danić kaže da su, osim želje da učine humano delo, plaćeni slobodni dani u firmi u kojoj rade dobar motiv za davaoce.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovila Svetska zdravstvena organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spašavajući hiljade života svaki dan. Ovogodišnji slogan po kojem se obeležava 14. jun je “Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.