Zahtevi ugostitelja Vladi

VIDEO K9: Ugostitelji Srbije su zatražili od Vlade razgovor o merama za otklanjanje posledica pandemije, koje bi bile, kako su naveli, obostrano prihvatljivo rešenje.

0
7

Ugostitelji Srbije saopštili su da su predali pismo u kome su od Vlade Srbije zatražili razgovor o merama za otklanjanje posledica pandemije. 

Oni su naveli da su nezadovoljni dosadašnjim radom strukovnih udruženja, pa su se deklarisali kao “nezavisni” i tvrde da njihovo angažovanje nije politički motivisano, već da se samo bore za opstanak.

Jedna od prvih mera koje predlažu je ukidanje doprinosa Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje na minimalne neto plate koje su zaposleni dobili kao pomoć države za period kada je ugostiteljima bio ograničen ili zabranjen rad.

Ta mera bi, kako su naveli, sada spasla poslodavce da državi ne moraju da “vrate” 61 odsto od dobijenog minimalca po radniku. Među zahtevima je i da za period kada nisu radili ukinu budu ukinute takse za SOKOJ, OFPS, eko taksa, taksa za isticanje firme i slične.

Na listi predloga mera je i ta da država spreči blokiranje računa preduzetničkih radnji i preduzeća dok se ne steknu uslovi za plaćanje zaostalih dugova i kazni.

Ugostitelji traže i uvođenje moratorijuma na dospela potraživanja, kao i da im se omogući nesmetana isporuka električne energije i zabrani prinudna naplata svih obaveza na 18 meseci, od dana suspenzije svih mera zabrane rada u ugostiteljstvu.

U pismu navode i da bi trebalo formirati zajedničku radnu grupu koja će definisati realne epidemiološke mere, a ne, kako kažu, “jedna osoba na devet kvadrata”, već koje bi bile primenljive i precizne za razne kategorije ugostiteljskih objekata kako ih inspekcija ne bi slobodno tumačila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.