Zahtevi poljoprivrednika delimično ispunjeni

Na današnjem sastanku u Vladi Srbije predstavnika udruženja poljoprivrednika koji protestuju blokadom puteva sa pemijerkom Anom Brnabić dogovoreno je delimično ispunjenje njihovih zahteva, a novi sastanak je najavljen za nedelju u Kisaču.

0
26

Poljoprivrednici su prihvatili predlog pemijerake da više ne blokiraju puteve, ali će i dalje biti u protestu pored puteva.

Protest poljoprivrednika počeo je 13. novembra, od kada se svakodnevno odvijaju blokade saobraćaja, a rafinerija kod Novog Sada je takođe blokirana.

Glavni zahtevi poljoprivrednika za prekid protesta su uređenje robne berze i skidanje akcize sa dizel.

Vlada Srbije: Poljoprivrednicima ponuđeno jeftinije gorivo

Na današnjem sastanku predstavnika udruženja poljoprivrednika koji protestuju sa premijerkom Anom Brnabić jedan od ponuđenih predloga je jeftinije gorivo za poljoprivrednike, saopštila je Vlada Srbije.

Dodaje se da je okosnica iznetih predloga jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi.

Na pumpama NIS-a cena goriva će uz poljoprivrednu karticu biti umanjena za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize.

Na svim drugim pumpama moguće je ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakon o naknadama koji je usvojen 26. oktobra ove godine definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje te naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim koji će imati za cilj usaglašavanje zakonodavnog okvira, kako bi primarni proizvođač mogao samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju.

Poljoprivrednici će nakon ovog sastanka prekinuti blokade puteva kao znak dobre volje i u narednim danima, traktora i poljoprivredne mehanizacije na ulicama u Vojvodini neće biti, navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Poljoprivrednici su posle sastanka u Vladi rekli da su njihovi zahtevi delimično ispunjeni, ali su prihvatili predlog pemijerake da više ne blokiraju puteve, ali će i dalje biti u protestu pored puteva.

On je naveo da su zahtevi delimično ispunjeni, jer se uređenje berze ne može uraditi odjednom, ali da će se sada raditi na terminskoj prodaji.

Istakao je da je Vlada insistirala da se sklone sa ulica, a da su predstavnici poljoprivrednika obećali da će relaksirati blokade, ali da će ostati na putevima dok ne vide konačna rešenja.

Predsednik te Inicijative Goran Filipović rekao je da će detalji biti dogovoreni u nedelju i da ministarka poljoprivrede i premijerka “imaju volju da dođe do dogovora oko svih zahteva”.

Kada je u pitanju zahtev da subvencije za 2024. godinu bude 300 evra, odnosno 35.000 dinara, Filipović je rekao da su se složili da će dobiti 18.000 direktnih davanja, a da će preostalih 17.000 biti pravdano kroz određene račune, za seme, đubrivo.

Poljoprivrednik Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice rekao je da svi koji podnesu zahtev za Agro-karticu, dobiće je u naredne dve nedelje.

Protest poljoprivrednika počeo je u ponedeljak 13. novembra, od kada su svakodnevne blokade saobraćaja, a rafinerija nafte u Novom Sadu je takođe blokirana.

Glavne zahteve koje su poljoprivrednici izneli kao uslov za pregovore sa nadležnima su uređenje robne berze i skidanje akcize sa dizela, za sve poljoprivrednike, na svim pumpama. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.