Zahtevi bivših radnika “Petra Drapšina”

VIDEO K9: Dvadeset bivših radnika iz novosadske fabrike u stečaju "Petar Drapšin" je odlučilo da se obrati novom predsedniku kako bi se rešio njihov decenijski problem.

0
455

Gordana Kojić, predsednica Sindikata “Solidarnost”, je zajedno sa svojim kolegama ostala bez posla pre deset godina jer su bez dozvole rukovodstva protestovali zbog kašnjenja plata.

Njihov zahtev je da im se poveže radni staž kako bi neki od njih mogli u penziju.

“Mi tražimo da se napravi poseban socijalni program za 20 radnika iz razloga što će fabrika ponovo da se privatizuje, zato što postoji zainterosovani kupac, tako da smatramo da problem može da se reši”, navela je Kojić.

Smatraju da je 2009. postojala mogućnost poništavanja otkaza, međutim to se nije desilo. Podsetimo, firma “Petar Drapšin” je iz restruktruiranja otišla u stečaj, a potom je i bankrotirala prošle godine. U međuvremenu, radnici nastoje da se snađu na  tržištu rada.

“Onoliko koliko se mi pratimo i čujemo, svi žive veoma teško, jer strašno je da vi u nekim godinama, posle 26-27 godina radnog staža ostanete odjednom bez ikakvog razloga na ulici. Znači, žive veoma teško, posao u ovim godinama u kojima smo mi se jako  teško nalazi”, istakla je Kojić.

Sindikalnim predstavnicima je podršku pružio potpredsednik Pokrajinske vlade, tadašnji pokrajinski sekretar, na čiji je zahtev zatraženo od Vlade Srbije da se  reši problem radnika putem socijalnog programa ili povratka na posao.

Cilj sindikalnih predstavnika je da se obrate najvišim instancama u državi kako bi se na neki način pomoglo ljudima koji su ostali bez posla. Mogućnost povratka na radno mesto ne postoji pošto je fabrika bankrotirala, međutim, kako navode, može da se reši povezivanje radnog staža.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.