Zagađenje po slovu zakona

VIDEO K9: Na nove ili do sada nerešene probleme u oblasti zaštite životne sredine i ekologije uglavnom reaguju nevladine organizacije i udruženja, a u poslednje vreme sve češće i sami građani podižu glas protiv zagađivača koji rade po slovu zakona.

0
16

Nedovoljno uređen sistem u oblasti ekologije i zaštite životne sredine može ostaviti dugotrajne posledice. Alarm uključuju udruženja civilnog sektora, uglavnom na društvenim mrežama koje ukazuju na probleme u svojim sredinama. Ekološki pokret opštine U Srbobran već deceniju deluje na sličan način.

Ekološkim udruženjima sve češće se javljaju građani koji postaju svesni svog okruženja i reaguju na probleme koje nadležni ne mogu ili ne žele da vide.

Zagađenje vazduha, vode i zemljišta nije zaobišlo brojne vojvođanske opštine, pa ni Srbobran, a jedan od primera su naftne bušotine rađene, zvanično, za porebe istraživanje prisustva nafte i gasa među kućama meštana koje su mahom izgrađene pre skoro 100 godina.

Ovakvi i slični primeri pokazuju sistemsku neuređenost u oblasti zaštite životne sredine i nemoć građana da se uz pomoć države izbore sa problemom koji ih direktno ugožava.

Zbog toga je  važna uloga društvenog aktivizma i nevladinog sektora koji ukazuju na rupe u zakonu na koje bi nadležni morali da reaguje ukoliko želimo uređenu državu po meri građana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.