Zagađenje bez sankcija

Komentarišući nedavne proteste građana Bora i mesnih zajednica iz okoline zbog zagađenja i nekontrolisanog širenja rudnika u okolnim selima, novinar Slobodan Reljić je za KTV Zrenjanin rekao da naši zakoni nisu restriktivni i da su napravljeni tako da strani investitori mogu da rade bilo šta bez ozbiljnijih zakonskih posledica.

0
11

Osnovni zahtev okupljenih ljudi na protestu u Boru je bio da kineska kompanija krene da poštuje zakone Republike Srbije.

Komentarišući ekološke probleme sa kojima se Srbija suočava, novinar Slobodan Reljić je rekao da se strani investitori u našoj državi doživljavaju kao “obogotvorenje nekog dobra” i naveo slučaj Rio Tinta koji će za korišćenje resursa naše zemlje ostvariti dobiti u iznosu 3:100, pri čemu će Srbija dobiti samo 3%  dajući ovoj kompaniji da eksploatiše deo svoje teritorije, a sve štete koje nastanu ostaće nama, jer kako je ocenio Reljić ,,Kad Rio Tinto prođe kroz neku teritoriju tu trava ne raste”.

Nezadovoljni građani Bora, koji su se okupili u velikom broju protestujući zbog prekomernog zagađenja u ovom gradu, naglasili su da su problemi sa zagađenjem pojačani od kada je kineska kompanija Ziđin krajem 2018. godine, postala većinski vlasnik RTB Bor, tako da često dolazi do zagađenja sumpor-dioksidom koje je veće od zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom.

Okupljeni građani su na septembarskom protestu uputili zahtev Gradskoj upravi i resornim ministarstvima da kineska kompanija počne da primenjuju zakone Republike Srbije, jer je očigledno da Kinezi ne poštuju Zakon o zaštiti životne sredine, o čemu svedoče rezultati sa mernih mesta o zagađenju vazduha u ovom gradu, što pokazuje i studija koju je uradio Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Preuzeto od KTV Zrenjanin

FOTO/KTV Zrenjanin

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.