Zagađene vode u rezervatima prirode

VIDEO K9: Rezultati istraživanja kvaliteta vode u tri zaštićena prirodna dobra, Ludaškom jezeru, Carskoj i Obedskoj bari, prezentovani su u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

0
202

Voda u rezervatima prirode Ludaškom jezeru, Carskoj i Obedskoj bari zagađena je usled velikog broja faktora, pokazala su istraživanja koja je sproveo Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu.

Podaci o kvalitetu vode na ovim lokalitetima prikupljani su tokom 2015, 2016. i 2017. godine.

“Generalno, sva ova vodna tela koja smo istraživali, spadaju u sporotekuće stajaće vode i kvalitet u njima ne očekuje se da bude zadovoljavajući. Mi smo pronašli da je taj kvalitet i malo niži od očekivanog i osnovna stvar koju mi očekujemo je da dobijemo povratnu informaciju od upravljača na koji način bi se kvalitet vode mogao poboljšati, da li su prestroge mere propisane zakonom i šta bi tu eventualno moglo da se učini da taj kvalitet bude bolji”, rekla je dr Jasna Grabić sa Poljoprivrednog fakulteta.

Istraživanje čiji su rezultati prezentovani bilo je volontersko, a kvalitet vode u ovim ,ali i u ostalim rezervatima prirode, kako je rekla, u narednom periodu biće praćen u zavisnosti od finansijskih sredstava.

Nezadovoljavajući kvalitet vode u istraživanim područjima veoma utiče i na kvalitet flore i faune prirodnih rezervata.

“Rezervati prirode bi trebalo da budu mesta koja su apsolutno netaknuta. Međutim, ona se često graniče sa nekim delovima privrede, tako da, bez obzira što postoji granica, voda, vazduh i zemlja ne poznaju za te granice i često zagađenja van rezervata dolaze do njega. To je sada vrlo bitno pitanje, koji su stepeni zaštite i kako nekim ljudima koji žive u okolnim sredima, kako ih ubediti da se ponašaju na način koji će doprineti očuvanju životne sredine na samim zaštićenim prirodnim dobrima”, navela je Grabić.

Najveća koncentracija zagađenosti otkrivena je na Ludoškom jezeru, a nešto manja zagađenost prisutna je u Carskoj i Obedskoj bari.

U cilju dugoročnog rešenja po pitanju zagađenosti vode u vojvođanskim rezervatima prirode, prema njenim rečima, potrebna je široka društvena svest i uključenost različitih delova društvenih zajednica kako bi kvalitet vode, ali i kvalitet zaštićenih prirodnih dobara uopšte, dostigao zavidan nivo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.