Zadržati u zemlji buduće naučnike

VIDEO K9: Naš obrazovni sistem trebao biti takav da prepoznaje i podstiče talentovane učenike, a jedan od ciljeva države da takve talente koji su kasnije cenjeni u svetu, zadrži u zemlji, kažu stručnjaci povodom Evropskog dana nauke.

338

7. novembar jedan u nizu Dana nauke koji se proslavljaju u Evropi i Srbiji u cilju popularizacije znanja i promocije talentovanih đaka, budućih naučnika.

Rezultati sa brojnih takmičenja u svetu i osvojene nagrade pokazuju da mladi u Srbiji jesu zainteresovani za nauku.

“Čak ne samo za nauku. Mi imamo jedne od najboljih rezultata i za učešće od zanatskih do visokonaučnih takmičenja na raznim institutima u svetu, tako da zaista kad pogledamo, od osnovne škole do kraja srednje škole, pa i na fakultetu, mnogo je mladih zainteresovano za nauku i postižu zaista dobre i iskrene rezultate na svetskom nivou”, rekao je Aleksandar Arsenin, informatičar.

Matematika, hemija i fizika, uključujući robotiku i informatiku, jesu naučne oblasti za koje se mladi kod nas najčešće opredeljuju, mada naši učenici postižu odlične rezultate i na međunarodnim takmičenjima iz biologije ili istorije.

“Tako da mislim da smo dosta dovoljno zastupljeni u svim naukama i u društvenim i ostalim. Ali, eto, možda su navidljivije i najtransparentnije te nauke poput fizike, matematike i robotike. Mladi se danas dosta interesuju za informatiku, tu je spoj svega i elektronike i računarstva i tako dalje i to su neka zanimanja budućnosti, naravno ne samo ta nego i druga”, naveo je Arsenin.

Interesovanje za bavljenje naukom i istraživačkim radom kreće od malih nogu i često potiče iz porodice, kaže Arsenin, ali je nemerljiv rad i trud nastavnika i profesora koji prepoznaju talente i trude se da ih razviju kod dece.

“Moramo se i javno zahvaliti svim nastavnicima i profesorima koji su zaista svoje privatno vreme, s obzirom da znam da prosvetni sistem, na žalost, ne dozvoljava toliko upućivanje na samo jednog đaka, ali svoje privatno vreme troše na takvu decu dajući im vetar u leđa”, istakao je Arsenin.

Takvi pozitivni primeri trebali bi biti podsticaj i ostalim učiteljima i nastavnicima da ne zapostavljaju decu ukoliko primete iole kakav talenat, jer će, kako je rekao, ona kasnije biti visoko kotirana u svetu, a cilj naše države bi trebalo da bude da takve učenike zadrži, kako bi kad odrastu radili za dobrobit našeg društva, zaključio je Arsenin.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.