Zadrugarstvo, ulaganja i potrebe

VIDEO K9: Veliki broj vojvođanskih paora udruženo je u oko 400 zemljoradničkih zadruga, koje oživljavaju poslednjih godina zahvaljujući novom Zakonu o zadrugarstvu i ulaganjima države. Ovo je rečeno na okruglom stolu koji je pod nazivom "Investicije u zemljoradničkom zadrugarstvu - potrebe zadruga i podrška iz budžeta", održan u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu.

190

U Vojvodini je trenutno aktivno 406 zadruga. Prednosti udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača u zadruge ogledaju se u povećanju kvaliteta proizvodnje, jer na taj način po povoljnijim uslovima dolaze do repromaterijala, mehanizacije i lakšeg plasmana svojih proizvoda, uvode nove metode i tehnologije u proizvodnju i štite svoje interese na tržištu.

“Zadrugarstvo ima dugu tradiciju i prepoznati smo da je okosnica razvoja sela u zadružnom sektoru. S te strane smo zahvalni pokrajini što nas podržava i nadam se da ćemo u narednom periodu, a zato su tu danas predstavnici 24 zadruge, dati ideje na koji način da te zadruge idu u liniji razvoja, kako bi te zadruge mogle da investiraju i na taj način zapošljavale ljude u selima”, rekao je Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Zadrugarstvo je u našoj zemlji decenijama bilo zapostavljeno što se, kako je rečeno, odrazilo na razvoj poljoprivrede i stagnaciju sela.

Vojvođanskom selu potrebna je puna reafirmacija zemljoradničkog zadrugarstva, smatra aktuelna Pokrajinska vlada, u čemu, kako ističu, imaju i republičku podršku.

“Zadrugarstvo i jeste karika bez koje ne može bitirazvijena na onaj način kako bismo mi želeli. Zato i jeste ulaganje i investicija u zadrugarstvo zapravo kompletiranje svih tih instrumenta i mehanizama kako želimo da razvijamo agrar. Mali proizvođač ne može opstati u surovoj tržišnoj utakmici ukoliko nema razvijene i te karike kao što je zadrugarstvo”, naveo je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Na skupu je ocenjeno i da Zadružni savez Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu imaju otvoreni dijalog i aktivno partnerstvo u cilju revitalizacije zadrugarstva u pokrajini.

Svojinski problemi bili su osnovni uzrok neadekvatnog investicionog finansiranja u zadružni sektor, što je rešeno novim Zakonom o zadrugama koji je stupio na snagu 2016. godine, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

“To je jedan aspekt, a drugi je svakako nedovoljan finansijski potencijal kod samih zadruga, što je prevaziđeno upravo tim novim zakonskim rešenjem sa jedne strane, a sa druge koordiniranom politikom između republičke i pokrajinske vlade koja je posle više decenija prepoznala potrebu investiranja u zemljoradničke zadruge”, kazao je dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Radojević je istakao da su kroz konkurse u 2017/2018. godini resorni sekretarijat i zemljoradničke zadruge investirale 83 miliona dinara, od čega najvećim delom u sisteme za navodnjavanje i opremu za hladnjače, dok je sa republičkog nivoa u zadruge u Vojvodini uloženo više od 300 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.