Zadrugarstvo, ulaganja i potrebe

VIDEO K9: Veliki broj vojvođanskih paora udruženo je u oko 400 zemljoradničkih zadruga, koje oživljavaju poslednjih godina zahvaljujući novom Zakonu o zadrugarstvu i ulaganjima države. Ovo je rečeno na okruglom stolu koji je pod nazivom "Investicije u zemljoradničkom zadrugarstvu - potrebe zadruga i podrška iz budžeta", održan u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu.

0
346

U Vojvodini je trenutno aktivno 406 zadruga. Prednosti udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača u zadruge ogledaju se u povećanju kvaliteta proizvodnje, jer na taj način po povoljnijim uslovima dolaze do repromaterijala, mehanizacije i lakšeg plasmana svojih proizvoda, uvode nove metode i tehnologije u proizvodnju i štite svoje interese na tržištu.

“Zadrugarstvo ima dugu tradiciju i prepoznati smo da je okosnica razvoja sela u zadružnom sektoru. S te strane smo zahvalni pokrajini što nas podržava i nadam se da ćemo u narednom periodu, a zato su tu danas predstavnici 24 zadruge, dati ideje na koji način da te zadruge idu u liniji razvoja, kako bi te zadruge mogle da investiraju i na taj način zapošljavale ljude u selima”, rekao je Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Zadrugarstvo je u našoj zemlji decenijama bilo zapostavljeno što se, kako je rečeno, odrazilo na razvoj poljoprivrede i stagnaciju sela.

Vojvođanskom selu potrebna je puna reafirmacija zemljoradničkog zadrugarstva, smatra aktuelna Pokrajinska vlada, u čemu, kako ističu, imaju i republičku podršku.

“Zadrugarstvo i jeste karika bez koje ne može bitirazvijena na onaj način kako bismo mi želeli. Zato i jeste ulaganje i investicija u zadrugarstvo zapravo kompletiranje svih tih instrumenta i mehanizama kako želimo da razvijamo agrar. Mali proizvođač ne može opstati u surovoj tržišnoj utakmici ukoliko nema razvijene i te karike kao što je zadrugarstvo”, naveo je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Na skupu je ocenjeno i da Zadružni savez Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu imaju otvoreni dijalog i aktivno partnerstvo u cilju revitalizacije zadrugarstva u pokrajini.

Svojinski problemi bili su osnovni uzrok neadekvatnog investicionog finansiranja u zadružni sektor, što je rešeno novim Zakonom o zadrugama koji je stupio na snagu 2016. godine, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

“To je jedan aspekt, a drugi je svakako nedovoljan finansijski potencijal kod samih zadruga, što je prevaziđeno upravo tim novim zakonskim rešenjem sa jedne strane, a sa druge koordiniranom politikom između republičke i pokrajinske vlade koja je posle više decenija prepoznala potrebu investiranja u zemljoradničke zadruge”, kazao je dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Radojević je istakao da su kroz konkurse u 2017/2018. godini resorni sekretarijat i zemljoradničke zadruge investirale 83 miliona dinara, od čega najvećim delom u sisteme za navodnjavanje i opremu za hladnjače, dok je sa republičkog nivoa u zadruge u Vojvodini uloženo više od 300 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.