Zadrugarstvo i na fakultetima

VIDEO K9: Studenti na našim fakultetima uskoro će imati priliku da izučavaju oblast zadrugarstva, što bi za krajnji rezultat trebalo da ima napredak ove, ali i ostalih oblasti agrarne privrede.

0
344

Oblast zadrugarstva počeće da se izučava u edukativnom sistemu, kako u srednjim stručnim školama u Novom Sadu, tako i na fakultetima.

Potpisivanjem Protokola o saradnji između Zadružnog saveza Vojvodine i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžmen, kao i sa Pravnim fakultetom za privredu i pravosuđe, otvaraju se brojne mogućnosti obrazovanja u oblasti zadrugarstva.

“Od prošle godine Zadrugarstvo je postalo deo predmeta Preduzetništvo u svim poljoprivrednim školama Vojvodine. Cilj nam je da u visokoškolske institucije sve više u svojim programima imaju uvrštenu ovu edukaciju o zadrugarstvu, a smatramo i da su ova dva fakulteta potencijalni partneri u projektima koji se tiču zadruga i time uputiti studente u ovu oblast za koju smatramo da ima perspektivu”, rekla je mr Jelena Nestorov Bizonj iz Zadružnog saveza Vojvodine.

O zadrugarstvu u dosadašnjem obrazovnom sistemu, kako je istakla, skoro da nije bilo reči, te je ova saradnja od velikog značaja budući da će ova edukacija značajno doprineti budućim zadrugarima, a znanja će im omogućiti veće benefite u bavljenju tom vrsta posla.

Studenti FIMEK-a, istako je dekan ovog fakulteta dr Dragan Soleša, kroz ovu saradnju imaće priliku da steknu praktična znanja iz oblasti zadrugarstva i primene ih u različitim sferama agrobiznisa.

“Mogu da kažem da će ovo biti jedna prilika i obostrana korist, da ćemo unaprediti saradnju, uključiti mlade ljude iz struke, i da ćemo pokušati u zajedničkom nastupu prema korisnicima da participiramo i da unesemo reč nauke u svaku našu delatnost”, naveo je Soleša.

Spajanjem nauke i prakse u obrazovno-institucionalnim okvirima, istakao je Soleša, doći će do rešenja problema koji postoje u oblasti kako zadrugarstva, tako i ostalih oblasti agrarne privrede. Potpisivanje Protokola o saradnji, rečeno je na skupu, imaće veliki značaj za buduće kompetencije u oblasti zadrugasrtva, kako za studente, tako i za visokoškolske ustanove koje će uvrstiti ovu oblast u svoje redovne predmete.

“Ova saradnja se može razvijati u više pravaca. Pre svega možemo da sarađujemo u oblasti različitih projekata, možemo da obogatimo postojeći kurikulum u oblasti privrednog prava, tako da oni kao privredni subjekti mogu da imaju značaj i mislim da spoj i nauke i prakse je nešto što će biti realizovano u kontekstu na pravnom fakultetu”, kazao je dr Predrag Mirković ispred Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.

Saradnjom fakulteta i Zadružnog saveza Vojvodine, istakli su potpisnici Protokola, značajno će biti unapređen položaj zadrugara u Srbiji, a biće pružena i jedinstvena prilika onima koji nisu poznavaoci ove privredne oblasti da se zainteresuju i bave njome u budućnosti, što će sve zajedno podići oblast zadrugarstva na viši i respektabilniji nivo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.