Zadovoljni pčelari u Banatu

VIDEO K9: Postrna setva suncokreta, kao i uljana repica, omogućili su da pčelarska godina bude na nivou višegodišnjeg proseka‚ smatraju banatski pčelari, koji su uglavnom zadovoljni ovogodišnjim prinosima.

0
261

Pčelar iz Novog Miloševa Milan Veskov, poslednje lepe dane i kasnu pčelinju pašu koristi kako bi pčelinja društva što bolje pripremio za predstojeći zimski period.

Jačanjem društava u jesen i adekvatnim zazimljavanjem, pčelari obezbeđuju da društva spremno dočekaju prvu prolećnu pašu. Povoljni vremenski uslovi koriste se i za obavljanje poslednjih radova u pčelinjaku.

Milan Veskov, kome je pčelarstvo jedan od važnijih izvora prihoda, u posedu ima nešto preko sto trideset košnica, a veći deo je smešten u mobilnim kontejnerima za prevoz pčela. Veskov je objasnio da je pčelar postao slučajno, kada je uhvatio svoj prvi roj pre više od trideset godina. Sa pčelama i pčelarstvom upoznao ga je stariji pčelar iz Novog Miloševa i tada je sve počelo.

Veskov, koji se intenzivno bavi pčelarenjem i koji svoja društva seli sa paše na pašu, je istakao da je ovogodišnja sezona bila prosečna kada je reč o prinosu meda.

Pčelare svake godine interesuje i cena otkupa meda kao i sam otkup. Milan Veskov je rekao da su cene koju su nudili otkupljivači meda na veliko ove godine bile različite.

Milan Veskov, koji je i član pčelarskog udruženja u Novom Miloševu je ove godine izvrcao nešto preko tri tone meda, odnosno prosek po košnici je iznosio oko trideset kilograma. Pored pčelarstva, Veskov se bavi i voćarstvom.

On poseduje voćnjak na dva hektara pod zasadom dunja. Ova godina je dosta dobra za tu voćnu vrstu, a pored toga i cena koja se u proseku iznosi pedeset dinara obezbediće Veskovu i solidan prihod.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.