Zabrinjavajuća higijena zuba

VIDEO K9: Pošto se gotovo sve stomatološke usluge plaćaju, a stanovništvo se svakodnevno suočava sa besparicom, posete zubaru u Srbiji odlažu se do momenta kada bol u zubu postane nepodnošljiv, a neki se i tada leče na svoju ruku. Pored lošeg materijalnog stanja, nedovoljna edukacija o oralnom zdravlju igra veliku ulogu u stanju zuba nacije.

0
405

Istraživanja na temu oralne higijene pokazuju da nedovoljan broj stanovnika Srbije redovno pere zube.

Zdravlju zuba ne pridajemo značaj, a kako bismo to promenili potrebna je veća edukacija na ovu temu.

“Nedavna istraživanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine su pokazala da se odrasli obično javljaju kad već nastane velliki problem, da ne kažem komplikacija problema. Znači to je bol, to su otoci, to su komplikacije karijesa i oralnih oboljenja, i sad smo mi u situaciji da onda nažalost nemamo veliki izbor terapijskih metoda da to i saniramo. Što se tiče dece i tu situacija nije ništa bolja”, rekao je prof. dr Ivan Tušek, spec. preventivne i dečje stomatologije.

Stomatolozi naglašavaju potrebu preventivnih pregleda, dakle, pre nego što dođe do bola i otoka, a veliku ulogu u oralnom zdravlju ima adekvatno održavanje oralne higijene, za šta ne sme postojati izgovor.

Stomatolozi savetuju pranje zuba posle svakog obroka, ali kako Tušek kaže, bili bi zadovoljni ako bi to bilo i samo ujutru i uveče. Uz redovno pranje preporučuju i korišćenje pomoćnih sredstava za održavanje oralne higijene.

“Treba koristiti i neka pomoćna sredstva, to su dentalni konac pre svega, za čišćenje tih bočnih površina zuba i između zuba kao što mi kažemo. Na tržištu sada imamo širok dijapazon interdentalnih četkica koje su još efikasnije, tako da bi to uz neka hemioprofilaktička sredstva, dakle neke vodice za ispiranje usta, bila jedan set koji bi trebao da koristi svaki čovek ako želi da nema problema ni sa zubima ni sa ustima”, naveo je dr Tušek.

Dobro oralno zdravlje znači mnogo više od belih zuba i svežeg daha, pa ako zanemarite svoje zube i desni, neće samo vaša usta trpeti.

Stoga redovno posećujte stomatologa i održavajte oralnu higijenu, kako biste na vreme izbegli svaku moguću komplikaciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.