Zabranjen lov na kečige

VIDEO K9: Ribolovce podsećamo da je 1. janura na našim vodama stupila na snagu zabrana lova na kečige, a u Ribolovačkom savezu Vojvodine apeluju na građane da nadležnima prijave ako ovu ribu vide na pijacama ili u restoranima.

466

Tokom ovih hladnih dana, retko koji zaljubljenik u ribolov odlazi da lovi ribu, ali ima i onih koje zima ne sprečava u tome, kaže Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

“Ono što je važno za kolege ribolovce to je da je od 1. januara stupila na snagu zabrana lova kečige, naravno da se ona u ovo doba ne lovi, ali vodostaje je uspostavljen trajno tako da ove godine nećemo više imati priliku da lovimo kečigu, međutim za nas ribolovce rekreativne ona nikad nije ni bila predmet nekakvog namenskog lova pošto je nje stvarno malo i Ribolovački savez Vojvodine pozdravlja ovu inicijativu”, rekao je Jovanović.

Zabranu lova kečige na najmanje 5 godina od Srbije je tražila Svetska fondacija za prirodu, kako bi se omogućila obnova populacija ove ribe ribe, koja je ugrožena zbog prekomernog i nedozvoljenog ribolova.

“Na nama ribolovcima savesnim građanima je da gde god budemo videli kečigu u toku ove godine u bilo kom restoranu, bilo gde, postoji inspekcija zaštite životne sredine obavezno prijavite tu čardu ili prijavite taj restoran gde ste poručili i dobili kečigu, naravno da znamo svih ovih godina da su to kečige ispod mere, eto to nam je zadatak svima kako bi sačuvali ovu riblju vrstu koja je ozbiljno ugrožena”, kazao je Jovanović.

On je apelovao na ribolovce da u ovom periodu ne love ni štuku zbog mresta, kao i da se informišu o novim zabranam koje su stupile na snagu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.