Zabrana na abortus u još tri američke savezne države

Zakoni protiv abortusa stupili su na snagu u još tri američke države u danas, dodatno ograničavajući pristup abortusu u Sjedinjenim Državama, dva meseca nakon istorijske odluke Vrhovnog suda da ukine ovo pravo.

0
56

Vašington post piše da je za 21 milion žena sada zabranjen abortus ili im je pristup značajno ograničen u najmanje 13 država.

Tenesi, Teksas i Ajdaho koje drže republikanci pridružili su se desetinama drugih država koje su donele privremene zabrane u iščekivanju presude Vrhovnog suda.

Potonji, sastavljen od šest konzervativnih sudija od devet, 24. juna je poništio ustavno pravo na abortus koje je postojalo skoro 50 godina i vratio nadležnost svakoj državi da donese zakone po tom pitanju.

Odluka, istorijska pobeda konzervativnog pokreta, podigla je političku buru i stavila pitanje abortusa u centar kampanje za parlamentarne izbore na sredini mandata koji će se održati u novembru.

Otkako je Roe protiv Vejda poništen, 13 država je zabranilo ili u velikoj meri ograničilo pristup abortusu, prema Guttmacher institutu, koji se zalaže za pristup kontracepciji i prekid trudnoće. (Jutarnji.hr)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.