Zabrana letova modela aviona Boing 737-8 i 737-9

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala je juče direktivu da se prizemlje svi modeli aviona Boing 737 maks osam i devet, posle dve nedavne smrtonosne nesreće. Korišćenje ovih aviona od sinoć je zabranjeno i u našoj zemlji.

267

Zabrana letova tih modela odnosi se na ceo vazdušni prostor Evropske unije.

U Etiopiji se u nedelju srušio Boing 737 maks osam Etiopijan erlajnsa, ubrzo po poletanju iz Adis Abebe za Najrobi. Poginulo je svih 157 putnika i članova posade. Pet meseci ranije, takodje nekoliko minuta posle poletanja, u padu istog modela aviona indonežanske kompanije Lajon er poginulo je 189 ljudi.

EASA je u hitnoj direktivi navela da se u početnoj fazi najnovije istrage ne može isključiti mogućnost da su “slični uzroci možda doprineli” padu oba aviona.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije sinoć je saopštio da je doneo hitno vazduhoplovno obaveštenje kojim se zabranjuje korišćenje aviona tipa Boing model 737-8 MAX i 737-9 MAX za poletanje i sletanje na aerodrome u Srbiji kao i za prelete u vazdušnom prostoru Srbije.

Zabrana je usledila jer je Srbija, kao i druge evropske zemlje, postupila u skladu sa bezbednosnom direktivom Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja EASA.

U registru vazduhoplova u Srbiji nije upisan model 737-8 MAX i 737-9 MAX Boingovog aviona, naveo je Direktorat civlnog vazduhoplovstva Srbije. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.