Zaboravljeni heroji Velikog rata

VIDEO K9: Izložba "Zaboravljeni heroji velikog rata" koja se bavi etičkim i moralnim principma u periodu I svetskog rata i posle njega, od prošle nedelje je otvorena u Galeriji Prometej u Novom Sadu.

0
132

Bez kulture pamćenja malo bi znali o našoj prošlosti, još manje o sadašnjosti i išli ka neizveznoj budućnosti, a u tom kontekstu je, prema rečima autora Dimitrija Vujadinovića, i izložba “Zaboravljeni heroji velikog rata” koja se od četvrtka besplatno može pogledati u prostoru Galerije Prometej.

Njegova treća izložba, “Zaboravljeni heroji velikog rata”, bavi se temama etičkih i moralnih principa u I svetskom ratu i posle njega.

Na ova pitanja Vujadinović je pokušao da da odgovore na 24 panoa sa fotografijama i narativima koji pokazuku deo tadašnjih događaja o kojima malo toga ima u knjigama istorije. Dnevnike, pisma, svedočenja učesnika autor je prikupio uglavnom u Arhivu Jugoslavije i literaturi.

Misao Vuka Karadžića “Neka svako uradi ono što je kadar” i rimskog pesnika Ovidija “I malim delima se velika podupiru” bili su, kako je rekao, njegovi osnovni motivi da uradi ovu izložbu koju su organizovali Izdavačka kuća Prometej i Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918, njihovih potomaka i poštovalaca “Obilić 1912 – 1918” Novi Sad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.