Za život bez nikotinske zavisnosti

0
53

Skoro trećina odraslih stanovnika Srbije su pušači, a među njima je najviše onih između 45 i 55 godina.

Nikotin je u našoj zemlji u vrhu faktora rizika i uzročnika raznih vrsta bolesti, naročito onih koje dovode do teških oboljenja i smrti.

“Svaka cigareta smeta” bio je moto Nacionalnog dana bez duvanskog dima, 31. januara, tokom kojeg je javne manifestacije organizovao i Dom zdravlja Novi Sad.

Postepeno poskupljenje cigareta više ide u korist duvanskoj industriji nego što odvraća pušače od kupovine novih paklica jer je ključni razlog za ostavljanje duvana svest o štetnosti nikotina i želja za prekidanjem zavisnosti.

Savetovalište Doma zdravlja aktivno je od 1982. godine i jednom mesečno organizuju besplatne grupe za odvikavanje od pušenja u kojima je tokom pet dana moguće ostaviti cigarete.

Moto Nacionalnog dana bez duvanskog dima “Svaka cigareta smeta” Imbronjev je proširila na da cigareta “smeta svih 365 dana u godini” te ponovila da je dovoljna samo čvrsta volja i prvi korak ka cilju onoga ko želi da prekine sa tim porokom, a taj prvi korak može biti upravo dolazak u Grupu za odvikavane od pušenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.