Za zaštitu prava potrebne promene

VIDEO K9: Na sednici Odbor za ravnopravnost polova Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine održanoj juče, razmatran je rad u prethodnih godinu dana i zapaženi su pomaci u oblasti rodne ravnopravnosti. Međutim zbog određenih postojećih problema, izmene propisa su neophodne.

0
356

Odbor za ravnopravnost polova je sa stanovišta stanja u oblasti rodne ravnopravnosti, razmatrao Izveštaj Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana za 2016. godinu i Izveštaj o poslovanju Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova za 2016. godinu.

“Oba izveštaja kojima ćemo danas ovde rukovoditi su vrlo specifični, jer se u prethodnoj godini 2016. promenio direktor Zavoda, odnosno promenio se ombudsman kao direktor, kao neko ko radi. To je malo specifično po tome, imamo ono što su radili prethodna vlast i prethodni direktor i nešto što su radili oni. To je neka specifičnost. Inače ono što se do sad dešavalo i do sad radilo u Zavodu i ovom Izveštaju, je ono što je u prethodnim godinama, nema neke velike razlike”, rekla je Stojanka Lekić iz Odbora za ravnopravnost polova APV.

Ukazano je da, uprkos problemima, nakon određenih izmena propisa postoje i odrđeni pomaci na bolje, kao što je na primer povećanje broja žena u zakonodavnoj vlasti.

U društvu su i dalje u velikoj meri prisutni problemi sa nasiljem nad ženama i sa diskriminacijom sa stanovišta rodnog aspekta.

Za poboljšanje stanja u oblasti rodne ravnopravnosti i za rešavanje postojećih problema, na sednici je ukazano da su neophodne izmene propisa, sveobuhvatan pristup i bolja informisanost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.