Za veću bezbednost dece putnika!

VIDEO K9: Od početka godine desetoro dece poginulo je na putevima u Srbiji. O načinima i merama koji bi doprineli većoj bezbednosti dece putnika bilo je reči na drugoj po redu Nacionalnoj konferencija o bezbednosti dece u saobraćaju održanoj danas u Novom Sadu.

157

Alarmantan je podatak da je desetoro dece izgubilo život ove godine na putevima u Srbiji.

Uzroci stradanja i mere za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju bila je tema druge Nacionalne konferencije koju organizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja. Učesnici su ovaj put najviše govorili o efektima upotrebe auto-sedišta razmenjujući podatke i sa stručnjacima iz Republike Srpske, Slovenije i Hrvatske.

“Okupio nas je jedan zajednički problem, a to je da nam u Srbiji deca najčešće stradaju kao putnici u automobilima. Mnogo češće nego kao pešaci i biciklisti zajedno. Zapravo od početka godine desetoro dece nam je poginulo na putevima. Od toga sedmoro su bili putnici automobila, sedmoro dece prevozilo se sa svojim roditeljima. Kada bi trebalo da su najbezbedniji oni su tada stradali”, rekla je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

Uprkos činjenici da su vozila imala dečja auto-sedišta, kako je navela, deca su stradala zbog njihove nepravilne upotrebe.

“I nama negde ukazuje podatak da, osim promocije upotrebe auto-sedišta koju radimo unazad par godina u Srbiji, moramo malo da pojačamo tu poruku i da više pričamo o tom pravilnom korišćenju auto-sedišta. Jer, u suštini, ako ga ne koristite pravilno on neće ispuniti svoju svrhu i neće zaštititi dete prilikom sudara”, kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima, ovaj skup je okupio mnoge institucije i pojedince, ali i predstavnike lokalnih samouprava koji će u budućnosti biti značajni partneri kako bi se tako važna tema raširila po čitavoj Srbiji. Ona je dodala i to da se neki od ciljeva prethodne konferencije već realizuju.

“Zaživeo je i projekat, pilot projekat, upotrebe sedišta u taksi vozilima. SOS taksi udruženje je i dobitnik ove godine nagrade Najsigurniji zagrljaj 2019.te, jer je zaista svim srcem i svim kapacitetima zaista primenilo taj pilot projekat i evo već godinu dana uspešno u Novom Sadu, ja mislim jedini u Srbiji, da imate mogućnosti, iako nije zakonska obaveza, ukoliko to želite kada naručujete taksi vozilo tražite taksi vozilo sa auto-sedištem”, navela je Jovanović.

Konferencija u Novom Sadu okupila je predstavnike Agencije za bezbednost saobraćaja, Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije i Vojvodine, kako bi sinhronizovanim akcijama i upoređivanjem iskustva došli do veće bezbednosti dece u saobraćaju. Zajednički cilj svima njima je ubuduće više ni jedno dete ne strada u saobraćaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.