Za transparentniji Zakon o informisanju

VIDEO K9: Koalicija za slobodu medija Vladi Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja nedavno je dostavila dostavila svoj predlog Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima, koji je nastao kao zajednički poduhvat šest medijskih i novinarskih organizacija članica koalicije.

0
28

Koalicija za slobodu medija dostavila je nedavno Vladi Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima koji sadrži njihove predloge rešenja za unapređenje sistema javnog informisanja i položaja medija i novinara u Srbiji.

Na ovom predlogu radili su istaknuti stručnjaci i stručnjakinje više od šest meseci, a kako kaže Norbert Šinković, predsednik NDNV, trudili su se da uvedu što veći nivo transparentnosti u medijski sistem Srbije. To se, kako je rekao, pre svega odnosi na sufinansiranje medijskih sadržaja iz javnih fondova, ali i pitanja medijskog pluralizma.

Izmenjen Zakon o javnom infromisanju trebao je da bude usvojen u poslednjem kvartalu prošle godine, a Šinković navodi da je Ministartvo informisanja, koje je nadležno za izmene i dopune postojećeg zakona, kasno ušlo u ovaj proces, koji za sada još uvek stoji i iz zbog brojnosti članova Radne grupe koja radi na izmenama i dopunama, a u kojoj je skoro 40 različitih organizacija i predstavnika različitih institucija.

Zakon o javnom informisanju je krovni kada je u pitanju medijski sistem u Srbiji, naglašava Šinković, jer definiše osnovna načela funkcionisanja medija i medijskog sektora, a ako je transparentniji i nudi kvalitetnija rešenja za ovu oblast, omogućiće građanima Srbije i bolje informisanje na osnovu kojeg će moći donositi i kvalitetnije odluke u vezi sa sopstvenim životom, rekao je Šinković.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Fondacija Slavko Ćuruvija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.