Za transparentan ekološki budžet

VIDEO K9: Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" već nekoliko godina rade na unapređenju transparentnosti punjenja i pražnjena budžetskog fonda za ekologiju. Kažu da novca ima, ali da je potrebna racionalnija potrošnja.

0
17

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je još pre 25 godina uveo taksu putem koje se puni budžetski fond za životnu sredinu.

Za transprentan i jednostavan prikaz načina punjena i pražnjena ekološkog budžeta, od 2017. godine bori se Udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine”.

I pored relativno velikih sredstava koja se nalaze u budžetskom fondu za životnu sredinu, Igor Jezdimirović, iz ovog udruženja, upozorava da i dalje nisu rešena dva ključna problema u Novom Sadu.

Postoji pozitivna promena kada je u pitanju saradnja sa Gradom, kaže Jezdimirović, ali dodaje da postoji prostor za napredak. Dodaje da je trenutno jedan od najalarmantnijih problema u našem gradu ubrzana urbanizacija koja dovodi do nestanka zelenih površina.

Grad je do 2018. godine, ekološki budžet punio putem naknada za Informatiku. Od 2019. ovaj fond se puni putem ekološke takse koja se naplaćuje preduzetnicima i privrednicima u iznosu od 5000 do 2 miliona dinara, u zavisnosi od toga koliki je privredni subjekat i koliko je zagađivač.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.