Za svakog po nešto u KC NS

VIDEO K9: Leto u Novom Sadu obogatile su brojne tribine upriličene u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada. Zahvaljujući raznovrsnim temama, Novosađani imaju priliku da prisustvuju predavanjima za svačiji ukus.

0
485

Tribina mladih ovog avgusta do sada je bila domaćin četiri veoma posećena predavanja.

Teme su bile raznovrsne, od Hronologije odnosa Srbije i Evropske unije, Francusko-srpskih udruženja sa početka 20. veka, Miloša Obrenovića kao oca moderne Srbije, do tragične heroine prošlog veka, Jovanke Broz, o kojoj je govorio istoričar Ognjen Karanović.

“Ja mislim da ne postoji ni jedan čovek kod nas danas, čak i među generacijama koje su rođene znatno kasnije od Titove smrti koji kada i pomisle na Josipa Broza ili kada čuju nešto o njemu da odmah ne pomisle i na Jovanku Broz. Ona je veliki brend druge Jugoslavije, njena herojina, ali istovremeno, kako je ona za sebe govorila, tragična, i to antična tragična heroina, s obzirom na njen tegoban život koji je imala posle Titove smrti, odnosno posle 1980. godine”, rekao je Karanović.

Tribina o Jovanki Broz, čijim životom se nauka nije bavila, ali je o njoj dosta pričano i pisano svih ovih godina, privukla je veliku pažnju sugrađana, upravo zbog toga što i pored svih tekstova i biografija koje su o njoj napisane, još uvek nije jasan odgovor odgovor na pitanje zbog čega je pala u nemilost tadašnje političke oligarhije.

“Postoji nekoliko verzija koje nisu istoriografski potvrđene, iako su neke autentične, zbog čega je ona doživela takvu sudbinu posle 1980. godine, ona je 33 godine nakon smrti Josipa Broza ona živela praktično u izolaciji jedno vreme čak i u kućnom pritvoru”, naveo je Karanović.

Jovankina priča otkriva koridore moći koji su se odvijali unutar najviših krugova rukovodstva te, još uvek SFR Jugoslavije, kaže Karanović i dodaje da je ona u izolaciji, bez prihoda, provela više od tri decenije, a da niko nikada zvanično nije objasnio zašto je zapravo bila ‘osuđena’.

Osim interesantnih tribina, Kulturni centra sugrađanima ovog leta nudi i izložbe, od kojih će ,,Trenutak u crtežu” umetnika Aleksandra Topića biti postavljena u ponedeljak, 20. avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.