Za stari papir – Sadnice i cveće

VIDEO K9: Plato ispred SPENS-a i ovog aprila je mesto održavanja cvetnih pijaca u Novom Sadu, a među šarenim tezgama petkom i subotom je tradicionalno postavljen i štand Inženjera zaštite životne sredine sa natpisom "Zameni stari papir za sadnice".

0
11

U petak i subotu je održana i peta prolećna Novosadska cvetna pijaca na platou ispred Spensa, na kojoj sugrađani, osim raznovrsnog cveća, sadnica, začinskog bilja, imaju priliku da nabave opremu za baštovanstvo, ali i med i zdravu hranu.

Inženjeri zaštite životne sredine i ovu cvetnu pijacu iskoristili su za svoju tradicionalnu akciju “Zameni stari papir za sadnice”.

Svi koji donesu 10 kg starog papira u ovoj akciji dobijaju sadnicu cveća, a za 60 kg starog papira sadnicu drveta.

Proteklog meseca ova akcija imala je veliki odziv kod sugrađana koji su stari papir donosili u velikim količinama, pojedinačno, ali i kolektivno.

Na štandu Inženjera životne sredine mogu se dobiti korisne informacije o ovoj temi jer je i cilj akcije skretanje pažnje javnosti na značaj reciklaže i na zaštite drveća i okoline, jer se, kako ističu, dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog smanjuje emisija štetnih gasova za oko 70%, a reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala, dok se svakom tonom recikliranih novina sačuva 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.