Za pola godine otkriveno 65 preduzeća za pranje para

Za prvih šest meseci ove godine poreska policija otkrila je 65 fantomskih i peračkih preduzeća, navedeno je na portalu Poreske uprave Srbije, a prenosi novaekonomija.rs.

107

Prema rečima Ivana Ivanovića, koordinatora u Sektoru poreske policije, ta preduzeća se ne osnivaju kao i druga regularna privredna društva u cilju poslovanja, obavljanja delatnosti i sticanja profita, već sa prevarnim namerama.

Ona sačinjavaju lažnu dokumentaciju i stavljaju na raspolaganje regularnim privrednim društvima, koja na osnovu te lažne dokumentacije simuluju pravne poslove i vrše utaju poreza. Najčešće koriste prethodni PDV iz ulaznih računa fantom preduzeća i u poreskim prijavama prikazuju kao prethodni PDV.

„Tako se vrši i podizanje gotovine, regularna privredna društva uplaćuju izvesne količine novca na račune fantoma, vlasnici ovih preduzeća podižu taj novac, zadržavaju proviziju i vraćaju glavnicu uplatiocu. Na taj način se izbegava plaćanje poreza i doprinosa na zarade, poreza na dohodak građana”, navodi Ivanović.

Protiv ovih preduzeća Poreska uprava se bori tako što im oduzima PIB, onemogućava delovanje, a potom se vrši rekonstrukcija njihovog poslovnog odnosa sa regularnim preduzećima, kao i provera drugih preduzeća koja su na osnovu računa fantoma vršili utaju poreza. (novaekonomija.rs)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.